Social Ambitions – tillbaka med sin tredje fullängdare

Under namnet Social Ambitions har Anders Karlsson och Mikael Arborelius bjudit på ett brett spektrum av syntbaserad musik. Från klassisk elektropop till mer dansanta och minimala experiment. Den Stockholmsbaserade duon är nu aktuell med sin tredje fullängdsskiva, A New Frontier, och Zero tog tillfället i akt att uppdatera sig. 

Hej, Anders och Mikael, och tack för att ni tar er tid att svara på några frågor! Om ni jämför Social Ambitions nya fullängdare, A New Frontier, med er tidigare produktion – vilka likheter respektive skillnader ser ni då? 

Anders och Mikael: Vi tycker att A New Frontier sluter en cirkel som påbörjades med vårt debutalbum, Almost Gone, för tio år sedan. Båda skivorna är kärnfulla, energiska och har ett skönt driv. Vårt andraalbum, Hunger, var en mer emotionellt stökig och spretig platta med låtar på både svenska och engelska. Efter det ville vi göra modernare pop och släppte SA Ism I och SA Ism II, som var mer utmanande och där vi samarbetade med en sångerska. Men den här gången har devisen varit “back to basics”. A New Frontier känns harmonisk i sin bredd och gedigen vad gäller både komposition och produktion.

På era cv:n hittar man band som Keyboard Cowboy, ASSID och Vienna. Ovanpå det femton år som Social Ambitions. Tycker ni att ert hantverk blivit bättre och bättre under åren som gått?

Anders och Mikael: Det känns som att hantverket i låtskrivandet har utvecklats mycket, både vad gäller musiken och texterna. Framför allt har vi förstått vad Social Ambitions verkligen är. Vi letar inte längre efter vår identitet på samma sätt som förr. Kort sagt tänker vi mindre och känner mer. Vi har också utvecklats som musiker och producenter, så det har blivit lättare att förverkliga de idéer vi har. Eller kanske har idéerna blivit enklare, haha. 

Ni bjuder på ett ganska brett spektrum av elektronisk pop på A New Frontier. Vilken är den röda tråden och Social Ambitions varumärke, tycker ni?

Anders och Mikael: Många känner nog igen Social Ambitions på melodierna och sången, som är ganska personlig. Vi försöker inte låta som någon annan, även om man säkert kan hitta referenser till andra band. Vår ljudbild är starkt färgad av analoga syntar och vi har ofta fått höra att det är “popigt”, vilket känns kul, eftersom vi hela tiden tänkt att det är just popmusik vi gör. Sist men inte minst vill vi gärna beskriva vår musik som ärlig. Allt vi gör kommer från våra hjärtan! 

Vad har inspirerat A New Frontier? 

Anders: För mig har Ramones varit en stor inspirationskälla, även om det kanske inte hörs så mycket. Men det handlar inte om soundet, utan om inställningen. Musik utan krusiduller. Raka rör och enkla strukturer, men med skön energi som det är lätt att ta till sig. Även omslaget, med sin kombination av en blixt och det stormiga havet, har varit med oss länge och färgat stämningen på skivan. 

Mikael: Jag kan inte peka på något enskilt verk eller någon speciell artist. Snarare att vi undermedvetet sneglat på sådant som format våra musiksmaker. Inte minst gamla favoriter från åttiotalet. Sedan har, precis som Anders säger, det ”enkla och raka” varit en bärande idé under inspelningarna. 

Finns det några låtar på A New Frontier som ni är speciellt nöjda med? 

Anders och Mikael: Vi är båda förtjusta i “Do You Remember The First Time?”, där produktionen blev fin och organisk. En skön rytm och ett bra samspel mellan beat, bas och sång. En annan favorit är “Everytime”, som har samma mix av enkelhet och stora ljudmattor som vi lekte med på vår debutskiva, Almost Gone. 

Har albumet något övergripande textmässigt tema, som går igen i flera låtar?

Anders och Mikael: Nej, egentligen inte, men några av låtarna handlar om relationer som gjort ett stort avtryck på en. Vi tar upp ämnen som slitningen mellan samhörighet och enskildhet, ungdomlig passion och vikten av att stå upp för sig själv och dem man älskar. Vi har alla svårt att förstå känslor ibland och kan ha svårigheter att sätta ord på dem. Det här är vårt sätt att diskutera problematiken. Alla har sin egen väg framåt i livet och det gäller att hitta rätt balans mellan personlig särart och att vara en del av ett större sammanhang! 

Vilka musikaliska ambitioner och förhoppningar har Social Ambitions inför framtiden? 

Anders och Mikael: Vi hoppas att det nya albumet blir väl mottaget och att fler lyssnare upptäcker oss. Sedan hade det varit sjukt kul att komma ut och spela live när pandemin lagt sig. Alla arrangörer är välkomna att höra av sig, haha! Vi har redan material att släppa en platta till och håller dessutom på att skriva nya låtar, så allt verkar väldigt lovande inför framtiden. Det känns som att A New Frontier, precis som titeln antyder, är början på en ny spännande fas för Social Ambitions och alla som tar del av vårt skapande! 

Avslutningsvis: vad ser ni fram emot i sommar? 

Anders: Vara på landet och komma ut på havet. Träffa familjen, släkt och vänner. Kolla på Allsvenskan, där det förhoppningsvis går bra för IFK Norrköping, haha! Lära mig spela bättre på det begagnade trumsetet jag köpt. Vad gäller Social Ambitions, så ser jag fram emot att de nya låtarna får spridning och att få mer kontakt med alla som lyssnar och stöttar. 

Mikael: Även jag längtar efter att få tillbringa tid vid havet tillsammans med familjen. Det ska bli väldigt trevligt att kunna byta ut onlinemötena med släkt och vänner mot riktiga sådana! När det kommer till Social Ambitions, så blir det väldigt spännande att få respons på A New Frontier. Det skulle vara fantastiskt kul om fler hittade vår musik och uppskattade vad de hörde! 

Följ Social Ambitions via deras Facebooksida

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Social Ambitions på resa i yttre rymden!

Härommånaden pratade vi med det svenska elektropopbandet Social Ambitions, som då precis hade släppt sin …