Icona Pop – “syntar är det bästa som finns!”

Icona Pop har sålt över 10 miljoner singlar, turnerat med Miley Cyrus och varit med på David Lettermans ”The Late Show”. Nu befinner de sig i Sverige och jobbar med nytt material. Zero träffade den elektroniska succéduon på Summer On-festivalen i Båstad för att diskutera dåtid, nutid och framtid.

Icona1 Fredrik-Etoall
Foto: Fredrik Etoall

Hej, Caroline och Aino, och tack för ni tar er tid att prata med oss! Vi befinner oss nu i Båstad, det är en varm julikväll och Summer On-festivalen pågår för fullt. Folk har kul, dricker paraplydrinkar och dansar på stranden i solnedgången. Förmodligen är det här så nära Ibiza-stämning man kan komma i Sverige. Hur passar egentligen denna inramning Icona Pop? Känner ni er hemma här eller trivs ni kanske bättre i dekadenta källarklubbar?

Aino Jawo: Det fina med Icona Pop är att vi passar in bra på många olika ställen. Vi är lite av kameleonter på så sätt att vi anpassar oss efter omgivningen. Vi har spelat på skitiga undergroundklubbar, på kommersiella galor tillsammans med pojkband, på Roskilde och nyligen faktiskt även på Ibiza. Vi gillar utmaningen att stå inför en ny publik och vill gärna testa allt.

Caroline Hjelt: Ja, det är härligt med variation! Livet hade varit bra mycket tråkigare om man bara gjorde samma sak hela tiden. Vi har aldrig spelat i Båstad tidigare, men Summer On-festivalen känns helt rätt. Det är en skön sommarkväll och vi njuter av att vara ute och turnera i Sverige igen.

Ni bor huvudsakligen i Los Angeles sedan ett par år tillbaka. Hur känns det att tilbringa tid i Sverige igen och vad har ni sysslat med på hemmaplan?

Aino: Det har varit underbart att vara tillbaka! Även om vi kanske tillbringat 80 procent av tiden i USA de senaste åren, så känns Sverige definitivt fortfarande som hemma. Faktiskt mer än någonsin nu efter att Trump tagit makten. Vi har varit i Sverige i ungefär ett halvår och det har varit härligt att träffa familj och vänner, men även bara att göra små vardagliga saker, som att äta ostmackor eller dricka svenskt kaffe.

Caroline: USA är grymt på många sätt. Det är ett land med fantastiska möjligheter. Men tempot är högt och man måste jobba stenhårt för att lyckas. Det är slitsamt att behöva leverera hela tiden. Så vi behövde andas ut lite och komma tillbaka till våra rötter. Det har känts jättebra och varit en mycket kreativ period hemma i Sverige. Vi har verkligen ”skrivit av oss” och gjort mängder med musik de senaste månaderna.

Ska vi tolka det som att ett nytt album på gång?

Caroline: Vi får se om det blir ett album eller vad vi släpper. Vi betraktar det helt enkelt som ett nytt kapitel för Icona Pop.

Aino: Precis som Caroline säger, så har Sverige varit bra för oss. Vi har fått tillbaka vår magkänsla och vågat ta ut svängarna i vår musik mer än på länge. Vi har viktiga saker att säga och har gett det plats i texterna. Det vi släpper 2017 blir det bästa vi gjort hittills!

Icona-Pop-2017-Credit-Fredrik-Etoall-2
Foto: Fredrik Etoall

Era senare singlar, som ”Someone Who Can Dance” och ”Girls Girls”, känns ganska klubbiga med lite starkare houseinfluenser än tidigare. Har ni tagit ett steg mot ett mer renodlat dansmusiksound?

Caroline: Egentligen inte. Vi brukar inte ha något koncept eller någon ”masterplan”. Vi säger aldrig ”så här gör vi”, utan vårt låtskrivande är spontant och musiken avspeglar hur våra liv ser ut i ögonblicket. Man skulle även kunna säga att musiken är en reaktion på hur vi mår. Om vi har mycket kaos och stress omkring oss, så tenderar vi att skriva lite lugnare låtar. Om vi däremot är inne i en mer stillsam fas, så brukar det bli att vi ökar bpm-talet. För att kicka igång oss själva, liksom.

Aino: Vi är väldigt spretiga. En låt kan vara r’n’b-inspirerad och en annan dra åt renodlad techno. Vissa kanske tycker att det är förvirrande, men för oss handlar det om ärlighet. Vi älskar alla möjliga sorters musik och Icona Pop har inga begränsningar. Jag skulle dock säga att smarta melodier och och bitterljuva stämningar ligger oss varmast om hjärtat.

IconaPop-GirlsGirls

Zero skriver mycket om elektronisk musik. Vad betyder egentligen den elektroniska scenen för er?

Aino: Väldigt mycket! Vi släppte vår första singel på det franska technobolaget Kitsuné och betraktar oss helt klart som ett elektroniskt band. Vi har alltid drömt om att ha ett UFO-skepp fyllt med häftiga futuristiska instrument. Där skulle vi stänga in oss och skapa ljud som ingen hört tidigare. Både Carro och jag triggas väldigt mycket av syntljud.

Caroline: Ja, syntar är det bästa som finns! De är obegränsade. Man kan skapa precis vad man vill med små medel och bygga en hel låt kring ett coolt ljud eller ett skönt beat. Elektroniken är kärnan i allt vi gör!

Man kan även ana en del Prince-influenser i er musik. Nu lämnade detta geni tyvärr jordelivet i fjol, men fick ni någonsin tillfälle att träffa honom?

Aino: Ja… eller i alla fall nästan. Vi stod två meter från honom på Billboard Awards i Las Vegas häromåret. Vi ville gå fram och säga något, för vi älskar ju honom, men det gick inte. Tiden stannade och vi bara stod där och gapade. Det var så overkligt att vi inte riktigt kunde hantera situationen…

Vem eller vilka skulle ni helst vilja samarbeta med?

Caroline: Daft Punk, Moby eller Chemical Brothers hade varit fantastiskt kul. Tina Turner hade också varit en dröm. Hon är väldigt cool och jag tror att vi hade kunnat göra något intressant tillsammans.

Aino: Annars jobbar vi helst med människor vi har en vibe med. Vi älskar till exempel att skriva med Tove Lo. Så förhoppningsvis blir det snart av igen. Det är mest en fråga om att hitta tid och synkronisera våra scheman…

Icona2

Ni var nyligen med i det mycket populära tv-programmet ”Så mycket bättre”, där bland andra även Kicki Danielsson, Tomas Andersson Wij och Eric Saade medverkade. Hur var det?

Caroline: Jag kände mig ganska nervös i början. Vi brukar vara i rörelse hela tiden, men nu skulle vi alltså bo på en gård med ett kamerateam som följde oss från morgon till kväll. Fast det utvecklade sig till att bli en fantastisk upplevelse. Faktiskt något av det bästa och mest givande vi gjort!

Aino: Vi var artister i olika åldrar, från olika epoker, som gjorde olika sorters musik, men vi märkte snart hur mycket vi faktiskt hade gemensamt. Det var jättespännande att lyssna på de andras historier, dyka ner i deras musik och få höra vad de gjorde med våra låtar. Vi både skrattade och grät tillsammans. Det känns verkligen som att vi fick nya vänner för livet!

Många unga tjejer ser upp till er och har er som förebilder. Hur förhåller ni er till det?    

Aino: Det är inget vi funderar speciellt mycket över, men vi försöker alltid stå upp för vad vi gör och vara ärliga mot både oss själva och våra lyssnare. Självklart känns det väldigt bra om vi kan inspirera andra tjejer att tro på sig själva och våga ta mer plats i samhället.

Caroline: Vi har stött på många fördomar. Spelar ni verkligen era instrument på riktigt”, ”har ni någon som hjälper er med elektroniken” eller ”oj, två tjejer, då måste det bli mycket intriger”. Man kan bli lite mörkrädd. Det verkar finnas folk i branschen som har en kvinnosyn från början på 1900-talet. När vi var yngre vågade vi inte alltid säga ifrån, men nu har vi lärt oss att det är bättre att konfrontera direkt. ”Ursäkta, men jag kanske missförstod dig? Kan du ta det en gång till”. För det mesta menar de inget ont, utan det handlar bara om okunskap. Men det är viktigt att bryta dåliga mönster och få folk att tänka i nya banor.

Ikoner Jimmy-Fontaine
Foto: Jimmy Fontaine

Man får intrycket att ni står varandra mycket nära. Hur viktig är egentligen vänskapen mellan er? Skulle ni lägga ner Icona Pop om bandet började tära på er relation?  

Aino: Vänskapen är basen i allt vi gör. Vi har gått igenom väldigt mycket tillsammans och hållit ihop i vått och torrt. Kort sagt skulle det vara omöjligt att jobba om vi inte var vänner.

Caroline: Precis. Man har hört så många skräckhistorier, om band som åker i olika bilar på turnéer och om folk som inte pratar med varandra längre för att musiken har kommit emellan. Det får aldrig hända oss. Aino och jag har inte bara ett band tillsammans. Vi är bästa vänner och delar en dröm tillsammans!

Följ de elektroniska popikonerna på deras Facebooksida

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Summer On i Båstad 7-8 juli

Om ni är sugna på varierad musik, en mysig festival precis vid havet och befinner …