Icona Pop på Gröna Lund

Icona Pop på Gröna Lund den 23 maj 2018. Foto: Ernst Adamsson Borg.
Icona Pop på Gröna Lund den 23 maj 2018. Foto: Ernst Adamsson Borg.

 

Då var det dags igen. Gröna Lund har öppnat Stockholmssommaren och med det börjar konserterna på deras anrika scen hagla tätt. Visserligen invigdes deras konsertprogram i början av maj, men då var det mer eller mindre snö så mitt första besök fick vänta till igår då den svenska elektroduon Icona Pop bjöd upp till onsdagsdans.

Det är redan 7 år sedan första singeln kom och 6 år sedan de slog på bred front med hiten ”I Love It”. Nu senast var de med i Så mycket bättre och tolkade andra kända svenska artister på sitt sedvanliga electro-vis. Att säga något annat än att de är två kompetenta musiker som kan hantera spakarna på mixerbord och synthesisers vore lögn. De kan sannerligen skapa dansmusik, något de bevisar på Gröna Lund denna onsdagskväll.

 

Icona Pop på Gröna Lund den 23 maj 2018. Foto: Ernst Adamsson Borg.
Icona Pop på Gröna Lund den 23 maj 2018. Foto: Ernst Adamsson Borg.

 

Publiken består till största del av yngre förmågor i 15-20-årsåldern och humöret är på topp när Icona Pop dundrar in med första låten ”Girls Girls”, som är duons senast släppta singel. De dunkande basfrekvenserna fortsätter konserten genom och hitlåtar blandas upp med bland annat en cover av Sabina Ddumbas låt ”Not Too Young”, ett godkänt framförande om än inte lika kraftfullt som originalet. De klämmer även in Anders ”Moneybrother” Wendins låt ”They’re Building Walls Around Us”, vilken de valda att spela i senaste säsongen av Så mycket bättre. En låt som i mitt tycke blir en utmärkt liveupplevelse. Mest på grund av att den tonar ned Icona Pops evigt så basdunkande musik något.

 

Icona Pop på Gröna Lund den 23 maj 2018. Foto: Ernst Adamsson Borg.
Icona Pop på Gröna Lund den 23 maj 2018. Foto: Ernst Adamsson Borg.

 

Mot slutet kommer den såklart: ”I Love It”. Att de två skulle genomföra ett gig utan denna vore förstås otänkbart. Från pressläktaren blir spektaklet häftigt. Hela publiken hoppar synkroniserat sekunden första sekunderna av melodin spelas och det medför att en, om än liten, markvibration kan urskiljas från min upphöjda utsiktsplats.

Att Icona Pop kan sin dansmusik är onekligen en sanning. Men överlag är det kanske inte det mest intressanta att lyssna på under den timmeslånga konserten. Låtarna flyter in i varandra och de elektroniska melodislingorna låter till slut snarlika. Men det är musik för klubb och dans, vilket medför att den kan bli något generisk under vissa stunder.

Om Ernst Adamsson Borg

Kolla även

Marilyn Manson live på Gröna Lund den 6 juni 2018. Foto: Ernst Adamsson Borg.

Marilyn Manson på Gröna Lund

Skräck eller gamla hjulspår? Den bleke kejsaren intog Gröna Lund och Zeros Ernst Adamsson Borg fick blandade känslor.