Hungry Like The Wolf 2015 – Joel Lindqvist och Morten Solholm

Gårdagens Zero Revisited, där Universal Poplab, Joakim Montelius och ”Honey” briljerade i köket, återuppväckte vår matlagningsglädje. Det blir därför en oväntad återkomst: ”Hungry Like The Wolf modell 2015”. Två skickliga kockar och tillika före detta Zeroskribenter, Joel Lindqvist och Morten Solholm, bjuder här på tips och recept. Vi pratar dessutom lite om Joels fantastiska bok, Dessertrevolution.

JOEL LINDQVIST

Joel
Joel Lindqvist i skapartagen. Foto: Petter Duvander

Kan du kortfattat berätta om din karriär i restaurangbranschen?
– Jag är i grunden utbildad kock, men arbetar sedan länge som dessertkock och konditor. Efter många år på toppkrogar i Köpenhamn är jag nu tillbaka i Sverige och jobbar i Malmö.

Många musiker är duktiga kockar och, vice versa, har många kockar ett stort musikintresse. Vilket är sambandet, tror du?
– Jag tror det har med kreativitet och njutning att göra. Man njuter av både ljuv musik i öronen och himmelsk mat i munnen! Samtidigt är både musik och matlagning kompromisslösa sätt att uttrycka sin kreativitet på.

I gårdagens Zero Revisited lagade Universal Poplab en vegansk specialitet. Vad tyckte du om deras maträtt? Hade man kunnat piffa upp den på något sätt?
– Jag tycker att Universal Poplab var duktiga i köket. Då jag själv nästan bara äter vegetariskt, hade jag gärna käkat deras rätt precis som den var. Men jag hade bjudit på en god dessert efteråt.

Revolutionerande rätt
“Rödbeta, choklad, chili” av Joel Lindqvist. Foto: Allan Bank

Har du någon favoritmusik i köket? Kan olika typer av musik fungera extra bra vid olika tillfällen? 
– Det är härligt med musik i bakgrunden när man lagar mat! Musik gör mig dessutom mer koncentrerad och får mig att jobba fortare. Jag brukar oftast lyssna på Skinny Puppy, Einstürzende Neubauten, Kent eller Nine Inch Nails i köket. Neubauten och Kent brukar fungera väldigt bra när man testar nya smaker. De verkar stimulera smaklökarna på något sätt. I Köpenhamn brukade vi förresten ösa på med Rammstein när vi städade. Det kan jag starkt rekommendera. Få kök blir så rena som efter en rejäl omgång Rammstein…

Vilken är världens bästa låt med matkoppling?
– Jag skäms lite när jag säger det, men det är Lasse Holms ”Cannelloni Macaroni”…

Dessertrevolution_framsida
Dessertrevolution. Foto: Petro Vidberg

Kan du berätta lite om din bok Dessertrevolution?
– Dessertrevolution, som snart kommer ut i handeln, är min första bok. Den innehåller omkring 40 olika dessertrecept. Tonvikten ligger på ekologiska, nordiska råvaror och tanken är att man själv ska kunna plocka många av dem ute i naturen. Även om vissa av recepten kanske ser avancerade ut, så kan i princip alla rätter göras i ett helt vanligt hemmakök. Boken är väldigt snygg och estetiskt tilltalande, eftersom jag samarbetat med ett par duktiga fotografer och man alltid tar första tuggan med ögonen.

MORTEN SOLHOLM

Kajsa och Morten
Kajsa och Morten från Solholm&Solholm Catering och Event.

Kan du kortfattat berätta om din karriär i restaurangbranschen?
– Jag har slitits mellan musikjournalistik, PR, språkjobb och köket. Förra året gav jag slutligen upp förhoppningen att Nitzer Ebb ska bli världens största band och började hyra ut mig som kock eller köksmästare på heltid genom Four Service AB.

Många musiker är duktiga kockar och, vice versa, har många kockar ett stort musikintresse. Vilket är sambandet, tror du?
– Skrivande, matskapande, musicerande… kreativt arbete lockar kreativa människor!

Fischsuppe
Mortens finfina fisksoppa med saffranaioli

Vilka fem kryddor bör alla alltid ha hemma i köket?
– Fem? Mja, alltså i klassisk husmanskost klarar man sig måhända med fem. Om örter inte räknas. Vilka fem skivor har du alltid hemma?

Apropå kryddor: kan du, utan att googla, säga vad alla fem medlemmarna i Spice Girls hette?
– Nej!

Vilken är världens bästa låt med matkoppling?
– ”Push” med The Cure. Fast jordgubbsreferensen kan kanhända tolkas som något annat än mat…

Kan du, som en hyllning till Andrew ”Fletch” Fletcher, ge oss ett bra recept på den underskattade delikatessen Toast Hawaii?
– ”Fletch“ borde hålla sig från Toast Hawaii, som är Tysklands svar på amerikansk grilled cheese! Den klassiska är en skiva, i bästa fall rostat, sandwichbröd med en skiva skinka, en skiva ananas (med ett rött maraschinobär i hålet) och en skiva edamer över. Och så värme ovanifrån. Men ananas är en styggelse. Om man tar bort frukten och ersätter skinkan med chili, brödet med en tortilla, ananasen med några hackade chilifrukter och strimlad nopalitos (inlagd kaktus), toppar med cheddar och tar bäret i botten på en punsch till, kommer man både närmare ekvatorn och får en, enligt mig, långt mer angenäm anledning till kranskärlsförträngning…

Wachteleier
Råbiff med 6-timmars vaktelägg och picklade primörer à la Morten.

Vad skulle du bjuda Annie Lennox på, om du fick nöjet att ha denna kultiverade kvinna som matgäst?
– Jag förlänar ju min kropp och själ till kökshoreri för noblessens lust och plägning, så om hon ska äta min mat lär hon ”pynta” för den och då är det väl rimligt att hon bestämmer? Fast det skulle ju, för all del, onekligen vara trevligt att se henne sörpla i sig ostron eller kanske äta vit sparris och hollandaise med fingrarna enligt klassisk etikett…

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Zoot Woman släpper “Ordinary Face”

Den brittiska gruppen Zoot Woman lanserades på världsscenen 2001, då de släppte sitt debutalbum Living …