Josefin Berger – nytolkar “Rövarsången” från Ronja Rövardotter

Många av er är säkert bekanta med “Rövarsången”, som är skriven av Björn Isfält till filmen Ronja Rövardotter, baserad på boken med samma namn av Astrid Lindgren.

“Rövarsången” nytolkas nu av Josefin Berger från Göteborg, som med sin vackra sopranstämma och sitt originella konstnärliga uttryck tillhör Sveriges intressantaste artister för tillfället. 

Josefin berättar om vad ”Rövarsången” betyder för henne. 
– Jag växte upp med filmen Ronja Rövardotter, där låten sjungs för full hals av rövarna i Mattisborgen. Den är väldigt vacker, tycker jag, och har en viss magi med sina snygga och spännande harmonier. Jag har läst att Björn Isfält tog inspiration från den gamla traditionella georgiska manskörtraditionen när han skrev den. ”Rövarsången” har ingen text, men min personliga tolkning är att rövarna sjunger den som en hyllning till naturen. Jag känner ett släktskap med Ronja Rövardotter. Även om jag numera bor i Göteborg, så är jag uppvuxen på landet, och känner fortfarande att promenader i skog och parker återställer mig och ger mig ny energi.

Josefin berättar om hur hon gjorde sin cover på ”Rövarsången”. 
– Min version är inspirerad av ”Tears in Rain” med Vangelis, ”May It Be” med Enya och ”Härlig är jorden” med The Real Group. Jag sjunger stämsång i en ljus, mjuk sopranversion och har lagt ett elektroniskt musiklandskap till körsången med digitala syntar från Logic och Arturia, ett digitalt piano samt fiol från East Wests ljudbibliotek.

Vill ni veta mer om Josefin Berger, som vill ta med sina lyssnare till en drömvärld och har skrivit låtar om älvor, orcher och kärlekens magi. Läs då gärna Zero Magazines intervju här. 

 

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Anna Lidman - Between Hello And Goodbye, omslag

Anna Lidman – Between Hello and Goodbye

Titelspåret avslutar Anna Lidmans debut-ep och första singelsläppet inleder skivan. Däremellan bjuder Between Hello And …