Josefin Berger – svävande elektropop och vackra dagdrömmar

Hon vill ta med sina lyssnare till en drömvärld och skriver låtar om älvor, orcher och kärlekens magi. Med sin vackra sopranstämma och sitt mångfacetterade konstnärliga uttryck tillhör hon Sveriges intressantaste artister för tillfället. Hon heter Josefin Berger och Zero Magazine fick nöjet att ställa några frågor till henne om både den nya singeln, ”Aurora’s Sleep”, och musikkarriären i stort. 

Hej, Josefin, och tack för att du tar dig tid att svara på några frågor! Låt oss börja med att prata lite om din nya singel. Hur skulle du beskriva ”Aurora’s Sleep”? 
– Det är den första elektroniska upptempolåten som jag producerat helt själv. Min ambition de senaste åren har varit att göra åttiotalsinspirerad elektropop och på ”Aurora’s Sleep” tog jag ett stort steg mot soundet jag eftersträvat.

Har låten någon koppling till prinsessan Aurora, mer känd som Törnrosa? 
– Ja, jag har hämtat inspiration från Törnrosa. Jag tyckte mycket om den sagan när jag var liten. Fast i min version så sover Aurora i hundra år, utan att bli väckt av någon prins. Hon bara fortsätter att sova…

”Aurora’s Sleep” har en minimalistisk elektronisk känsla och skiljer sig en smula från dina tidigare skivsläpp. Kan du berätta lite om hur låten växte fram? 
– Jag skrev melodin, texten och ackorden vid pianot i höstas. Sedan gjorde jag själva produktionen nu, våren 2022, när jag fick i uppgift att göra en synthwave-låt i skolan. Jag går Musikproduktionsprogrammet på Musikhögskolan Ingesund och vi hade en kul fristående kurs som heter Elektronisk musik: estetik, teknik och metodik för den syntkunnige läraren David Engström. Låten blev ganska popig i slutändan och kanske inte typisk synthwave, men jag tycker om resultatet.

Du är en av fem lokala finalister i P4 Värmlands Nästa. Vad betyder det för dig att vara med i den typen av sammanhang? 
– Det betyder mycket. Min musik har aldrig blivit spelad på radio tidigare, så det känns väldigt roligt att kunna nå ut till nya lyssnare på det här viset!  

Det sägs att du jobbar på ett fullängdsalbum. Kan du berätta lite mer om vad som är på gång och hur det kommer att låta? 
– Ja, det stämmer! Jag skulle beskriva det som ett syntpopalbum med lite new age-, ambient- och singer-songwriter-inslag, där många av texterna handlar om en nystart och att lämna det gamla bakom sig. Sju låtar är i stort sett färdiga och ytterligare ett par är på gång, men jag har fortfarande ganska mycket arbete kvar. Dessutom måste jag mastra alla låtarna och göra ett snyggt omslag. Jag funderar nämligen på att trycka upp fysiska skivor. Om allt flyter på, så kommer albumet framåt slutet av sommaren!  

Du har sagt att du ”vill ta lyssnaren till en drömvärld med älvor, alver och sjungande träd” och att du ”hoppas att din musik är helande.” Behövs det fler myter och dagdrömmar i dagens snabba informationssamhälle?
– Man kan aldrig få för många myter eller dagdrömmar, haha! Nej, men jag tycker det är härligt att förlora mig i andra världar, så i gengäld vill jag gärna ta med mina lyssnare på liknande resor. Vad gäller helandet, så har jag skrivit en låt som är en form av bön: ”My Angels I Pray To You”. Jag har även planer på att göra en egen älvmeditation med ambientmusik, som jag hoppas ska kunna hjälpa folk slappna av och få större tillförsikt till framtiden. Själv har jag funnit stor tröst i låten ”Ode To My Family” av The Cranberries, som jag lyssnat på många gånger när jag varit nedstämd. Men även skratt och glädje har läkande funktioner, så popiga danslåtar som ”Take On Me” med a-ha är viktiga även de. Jag tror att många sorters musik kan vara helande, beroende vem som lyssnar och vad den personen behöver känslomässigt just då. 

Du ger intryck av att vara en mycket romantisk och fantasifull person. Tycker du att den beskrivningen stämmer och hur avspeglas det i så fall i ditt skapande? 
– Jo, jag har varit rätt fantasifull ända sedan jag var liten. Det märks dels i mina texter, där jag ju hittar på små fantasyberättelser, men också i hur jag producerar min musik. Jag testar mig hela tiden fram för att hitta rätt sound. Det är aldrig en rak linje, utan låtarna tar ständigt nya riktningar. Romantisk stämmer nog också ganska bra, vilket kommer fram i min låt ”Poem of Love”, min sagoblogg Seeking True Love och många av mina teckningar. När jag studerade teater i tjugoårsåldern hade vi en gästlärare från London, som sa att jag var totally adream enligt hans metod, haha! Men jag tror inte jag är det längre, utan känner mig mer jordad och ”i kroppen” nuförtiden. 

Häromåret var du med i tv-serien Nedsläckt land, där deltagarna fick prova att klara sig utan el. Hur blev du involverad i det samhällsexperimentet och vad tog du med dig för insikter från inspelningarna? 
– Jag såg en annons på ett filmcafé, där de sökte en kreativ person till ett tv-experiment och ansökte, eftersom jag hoppades att folk skulle bli nyfikna på min musik om jag var med. Genom programmet insåg jag hur sårbara vi är utan tillgång till el. Så mycket i vardagen bygger på den. Att laga mat på spisen, använda datorn, duscha varmt… och inte minst att göra elektronisk musik, haha. Men jag tog också med mig att jag klarade att spela piano och sjunga vid flera olika tillfällen, trots att jag bodde ihop med främlingar, var hungrig och visste att det filmades och skulle sändas ut över hela Sverige. Det har jag tänkt på när jag känt mig nervös inför att spela live.

Vad har Josefin Berger för drömmar inför framtiden?  
– Jag drömmer om att en dag kunna leva på min musik och mina designprodukter. Det vore väldigt roligt om mina låtar kom med i filmer, speciellt vackra fantasyhistorier. Jag hade också tyckt det hade varit spännande att använda min musik i virtual reality-sammanhang, eftersom det skulle kunna öppna upp spännande fantasivärldar. Privat så önskar jag mig att min familj och mina vänner ska må bra. Själv är jag rätt nöjd så länge jag får hålla på med musik och har trevliga människor omkring mig. Som här på Musikhögskolan Ingesund. Men på sikt hade det förstås varit roligt att träffa någon, skaffa ett hus och en katt…

Vi bad, avslutningsvis, Josefin Berger att ge oss några tips inför våren:  

Vilken skiva borde folk kolla upp? 
Songs are Spells med Combi Cats! Bandet består av två talangfulla vänner till mig, Diana och Kordian Rönnberg, och de gör kul, melodisk och kreativ pop med snygga syntljud. Om jag även får tipsa om en singel, så är ”Sparks” med Fäkta helt underbar! Det handlar om drömsk och skör pop från en annan av mina fantastiska vänner, Jennifer Lander.

Vilken bok rekommenderar du folk att läsa i vårsolen?
Hidden Legends: Academy of Magical Creatures Series av Megan Linski. Spänning, humor, romantik och fantasy i en härlig mix. Jag är själv på bok fem, The Elemental War.

Vilken film borde alla se?
Det levande slottet av Hayao Miyazaki. En fantasifull och vacker animéfilm som har ett underbart soundtrack!

Följ Josefin Berger på hennes Facebooksida och införskaffa hennes vackra designprodukter på hennes hemsida.

Zero Magazine uppmuntrar alla att rösta på ”Aurora’s Sleep” i P4 Värmlands Nästa.

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Unify Separate, 2022

Unify Separate är tillbaka med nya singeln “City of Light”

Stockholmsbaserade duon Unify Separate är tillbaka med nya singeln “City of Light”, ett skimrande och …