Foto: Olle Kirchmeier

Way Out West 2016 – Så bra var det!

Så var Way Out West över för den här gången och frågan är om den tionde upplagan blev den sista? Inte om man ska tro arrangören, som efter mycket ryktesspridning om att festivalen skulle läggas ner lovade att Way Out West blir av även 2017. Om den blir av i Slottsskogen återstår att se. När Zero lämnar området är parken mer lik en nyplöjd åker än en statspark. 

Diskussionen om Way Out Wests placering i Slottsskogen kommer att ta fart i veckan. Det kan man vara säker på efter väderkaoset i helgen. Trots vädret genomfördes en toppenfestival utan några allvarliga incidenter.

Om festivalen ska flyttas, var ska den i så fall ta vägen? Hela grejen med Way Out West är miljön och närheten till centrum. Några alternativa platser är svårt att hitta. Heden eller Frihamnen, nja. Vi överlåter nog den frågan till arrangören och park och naturförvaltningen i Göteborg och återgår till hur bra årets upplaga egentligen var.

Denna den senaste eller sista årgången av festivalen bjöd bland annat på spelningar med M83, Chvrches, Morrissey, Aurora, PJ Harvey, The Libertines, Massive Attack och Grace Jones. Nedan får ni lite av Zeros reflektioner av helgen.

The Libertines - Way Out West 2016
The Libertines Foto: Olle Kirchmeier

ÅRETS BORTSPRUNGNA
Pete Doherty i The Libertines var inte på plats när bandet soundcheckade på torsdagen, han var inte på plats en timme innan spelning. Tydligen hade han bestämt sig för att stanna kvar i Köpenhamn. Bandet lovade att Pete skulle dyka upp på fredagen. Återigen soundcheckade bandet – även utan Pete på scen men döm om arrangörernas förvåning när en ostadig och sliten Pete dök upp på området på fredagskvällen.

Chvrches Foto: Olle Kirchmeier
Chvrches Foto: Olle Kirchmeier

ÅRETS SPELNING
Chvrches frälste det stora publikhavet med sin synthpop. Sångerskan Lauren Mayberry var på sitt bästa humör och trots det halkiga scengolvet som gjorde att hon och bandet kände sig som ”a Bambi synth band on stage” tog de Way Out West-publiken med storm.

Way Out West 2016 - Vädret
Foto: Olle Kirchmeier

ÅRETS PLAGG
Sponsrad regnponcho. Hällregnet under fredagen och lördagen gjorde att en sponsrad regnponcho var det hetaste plagget på årets festival.

Grace Jones Foto: Annika Berglund
Grace Jones Foto: Annika Berglund

ÅRETS COOLASTE
Sextioåttaåriga Grace Jones som med sin konstdiscospelning som bland annat innehöll voodoomålade pole dancers och en naken Grace gör att titeln till årets coolaste är självklar.

Morrissey Foto: Annika Berglund
Morrissey Foto: Annika Berglund

ÅRETS STÖRSTA ALLSÅNG
Morrissey framför ”Everyday Is Like Sunday”. Lysande!

_annika_berglund_WayOutWest2016
Peaches Foto: Hilda Anneback

ÅRETS NAKENCHOCK
Peaches (censur på bildmaterialet)  i hård konkurrens med Grace Jones kroppsmålning.

Aurora - Way Out West 2016
Aurora Foto: Olle Kirchmeier

ÅRETS LÄNGSTA APPLÅD
Norska Aurora fick inte gå av scenen i Linnétältet – publiken vägrade att sluta applådera efter sista låten.

Slemford Mods - Way Out West 2016
Sleaford Mods Foto: Fredrik Jalhed

ÅRETS GALNASTE SPELNING
Sleaford Mods som med en dator, en öl och en helt galen frontfigur försöker äta upp både micken och publiken.

Massive Attack Foto: Olle-Kirchmeier
Massive Attack Foto: Olle-Kirchmeier

ÅRETS MEST EFTERLÄNGTADE
Lagom till Massive Attacks spelning slutade hällregnet och det blev precis som planerat en dryg timmes njutning med de engelska legenderna.

Ännu en superlyckad festival är därmed slut och Way Out West fortsätter att fylla saknaden efter Arvika- och Hultsfredsfestivalen. Tilläggas ska också att VIP-området måste vara det vackraste och bästa i Europa. Stämningen där är enorm, musiken från DJs varvas i en perfekt blandning och du kan träffa såväl svenska som internationella stjärnor. Inte enbart musiker utan många skådespelare, politiker och idrottsmän strosar runt helt avslappnat. Det går också att köpa sig en biljett in till området vilket gör att den som vill kan få ta del av denna superfest.

Antingen tycker man att detta är en festival som har allt eller så vrider man på allting och då kan det bli som i Djungeltrummans underbara text om Way Out West. Läs den och känn igen dig 🙂

Läs krönikan här: Den Lilla Oron – Nej Out West 

Om Petter Jahnstedt

1994 startade han tillsammans med kollegan Jon Josefsson musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Way Out West 2023

Way Out West – Detta var WOW!

Försöken har varit många att stoppa Way Out West, men bara pandemin har lyckats. I …