Wednesday , April 17 2024

The Fleurs – “Garden Of Lilith”

Bakom aliaset The Fleurs hittar vi den Stockholmsbaserade schweiziskan Emely Majrell, som gör suggestiv elektronisk pop med cinematiska postrockinfluenser. 

Hennes musik bygger på genomtänkta koncept och kombineras ofta med foto- och videokonst. 

På sin nya singel, “Garden Of Lilith”, refererar hon till den mytiska personen Lilith, som i vissa religioner anses vara den första kvinnan på jorden och tillika Adams första hustru. När Adam krävde att Lilith skulle underordna sig honom, vägrade hon och lämnade paradiset. Adam klagade till Gud, som sände tre änglar efter henne, men hon vägrade att komma tillbaka till honom och Gud förvandlade henne till en demon.

Enligt Emely Majrell, så är många olika ämnen invävda i låten. Ockultism, filosofi och inte minst samhällskritik och politisk aktivism. Lilith kan ses som en personifiering av förtrycket av kvinnor och andra grupper som tryckts ner av patriarkatet.

Ni hör ”Garden Of Lilith”, som är den andra låten i en triologi av The Fleurs, här:  

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Ægir – experimentell electronica från Island

I nordisk mytologi är Ægir en jätte som härskar över havet. En ganska passande referens, …