Wednesday , September 28 2022

Ægir – experimentell electronica från Island

I nordisk mytologi är Ægir en jätte som härskar över havet.

En ganska passande referens, eftersom mannen vi nu tittar närmare på är en av de intressantaste undergroundmusikerna på den vackra ön Island.

Ægir har i många år varit en viktig och mångsidig profil på Reykjavíks musikscen och spelat i ett flertal indierock- och hardcoreband.

På sitt nya album, The Earth Grew Uncertain, som kommer i mitten av juni 2021, ägnar han sig däremot åt experimentell electronica med referenser till klassiska Warp-band som Autechre, Boards of Canada och Squarepusher. Man kan även höra kopplingar till neoklassiska kompositörer och ana Ægirs punkrötter i kompromisslösheten.

Han beskriver sin nya singel, “He Is So Timid”, enligt följande och ni hör den nedan:
”This refers to – as so many things do – social anxiety and lack of confidence which leads to feelings of isolation and loneliness.”

 

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!

Kolla även

Björk

Björk till Sverige

En spelning på svensk mark i augusti.