Nicole Cassandra Smit – Third In Line

Betyg - 9

9

Mycket egensinnigt konceptalbum inom främst soul och orkestral pop.

User Rating: Be the first one !
Nicole Cassandra Smit - Third In Line
Skivbolag: Liljekonvalj Records

Third In Line är Nicole Cassandra Smits debutalbum och det innehåller en underbar mix av orkestral pop, lekfull soul och R n´ B av modernt slag. Men inte så modernt att inte fans av gammal hederlig soul också kan ta till sig musiken. Om nu inte smaken är extremt konservativ förstås.

Third In Line är ett läckert konceptalbum där Nicole Cassandra Smit i tre delar, uppdelade på tolv låtar, reflekterar över sin roll bland tre generationers kvinnor i familjen. Detta gör hon genom att sjunga sina personliga texter över en mycket lekfull och intressant, experimentell brygd av musik där orkestral pop och soul dominerar. Ibland kryper det in spår av jazz, electronica, funk och hiphop också, men trots alla inslag och idéer blir aldrig helheten lidande. Merparten av låtarna är tveklöst skönt melodiösa och refrängstarka, så trots experimentlustan är inte Third In Line någon svår eller avancerad platta att lyssna på. Däremot bör man kanske veta att de fyra första låtarna här fokuserar på trauma och tidigare generationer, medan de fyra därefter tar upp sångerskans formbara år, och de fyra sista handlar om omvandling, att växa, utvecklas och hantera nämnda trauman. Lyriken är mestadels på engelska, men även lite svenska och bahasa kryper in på ett par ställen. Skivan är väldigt känslofull och intim, men samtidigt graciös och elegant istället för att bli till skrikig primalterapi, vilket ju hade kunnat vara fallet om Nicole Cassandra Smit hade valt den vägen istället. Artisten är svensk-indonesiska men bor i Edinburgh i Skottland för närvarande och en sak är säker: när hon nu gjort en så här strålande debutplatta kan man inte annat än drömma om hur nästa kommer låta.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Brittiska Toya Delazy har ett uttryck som ger stark stjärnkänsla

Toya Delazys musik känns fräsch, nydanande och utvecklad. I ny tappning med det läckra “Londonsoundet” …