Wednesday , May 22 2024

Bad Tuner skildrar livet till sjöss med musikaliska vågor

Bad Tuner, Jozef Sergei Dimitrov, föddes i Jugoslavien men blev övergiven som barn. När artisten var 12 år blev han bortadopterad till ett ryskt par, flyttade med dem till Moskva och började där som lärling i en radioverkstad. Hans stora intresse för AM- och FM-radiosändingar, redan som 16-åring, inspirerade honom till att skriva sitt första alster. Några år senare i livet utsattes B.T. för gransking, utförd av rysk polis, för att ha inkorporerat konfidentiell rysk radiokommunikation i sina nattliga DJ-spelningar.

År 2016 sa Dimitrov upp sitt ryska medborgarskap och flyttade till USA. Han är för närvarande bosatt i Brooklyn, NY, och studerar akustisk teori och tidsharmoniska ekvationer för ljudforskaren Agathe Alt.

Musiken till låten “Adelaide´s Voyage” är baserad på boken “The Outlaw Ocean”, skriven av Ian Urbina. Temat i bokverket är en krönika över laglöshet till sjöss. I den skildrar Ian olika typer av övergrepp till havs, allt från olagligt överfiske, vapenhandel, mänskligt slaveri, vapensmuggling, avsiktlig dumpning, mord till stölder av fartyg. Journalisten Ian Urbina har i över fem år till sjöss även gjort fältinspelningar för att kunna skapa ett ljudbibliotek. I ljudbanken återfinns exempelvis rytmiska ljud från maskingevärseld utanför Somalias kust och sjungande fiskare när de fångar fisk i deras båt på det Sydkinesiska havet.

The Outlaw Ocean Music Project är ett musikprojekt som har till syfte att översätta ord till musik. Musiken sträcker sig från det elektroniska musikområdet över hip hop till klassisk musik på olika språk och från ett flertal geografiska områden.

I Bad Tuners arbete med låten “Adelaide’s Voyage” väljer Dimitrov, likt de andra musikerna i projektet, att använda avsnitt ur boken tillsammans med de samplade ljuden från fältinspelningarna. Ur känslan i Bad Tuners skapelse “Adelaide´s Voyage”springer ytterliggare ett spännande låtbidrag med en bas i Ians unika grundmaterial.  Låten följer även projektets högre syfte, att öka medvetenheten om det stora behovet av att skydda de havsområden där miljontals människor arbetar.

https://soundcloud.com/user-336761701/bad-tuner-adelaides-voyage2-3
https://open.spotify.com/album/5DlFM0yPyiwKZmpNhyIHyn?

THE OUTLAW OCEAN MUSIC PROJECT
https://www.theoutlawoceanmusic.com/

 

Ett kittlande ljudprojekt som går i nya ljudvågor.

Betyg - 5

5

Ett kittlande ljudprojekt som går i nya ljudvågor.

User Rating: Be the first one !

Om Thomas LB Johansson

Musik, natur och möten med människor förgyller mitt liv. Jag gillar och respekterar musik när den är som bäst. Hjärta dunkar lite extra mycket för elekronisk musik och noises men det finns så mycket mer inom musiken som ger mig mersmak och väcker min nyfikenhet. Ja, listan över spännande musik i min värld kan göras väldigt lång...

Kolla även

Brittiska Toya Delazy har ett uttryck som ger stark stjärnkänsla

Toya Delazys musik känns fräsch, nydanande och utvecklad. I ny tappning med det läckra “Londonsoundet” …