Thursday , October 6 2022

Jean-Michel Jarre och Martin Gore samarbetar på Pierre Henry-hyllning

Pierre Henry (1927-2017) var en fransk kompositör, som var en av nyckelfigurerna inom musique concrète-rörelsen, där inspelade ljudfragment sammanställdes till intressanta montage. 

Denne elektroniske pionjär gjorde musik till ett flertal filmer och bland hans mest kända verk kan nämnas “Psyché Rock”, som använts i den tecknade tv-serien Futurama. 

En annan stor fransk synthesizerguru, Jean-Michel Jarre, hade inlett ett samarbete med Henry, när denne tråkigt nog avled. 

Monsieur Henrys änka försåg dock Jarre med stems och han har nu färdigställt albumet Oxymore, som är en musikalisk resa där Pierres ljud interagerar med Jean-Michels elektroniska världar.  
”Oxymore har komponerats med den rumsliga ljudupplevelsen i centrum”, berättar Jarre, som i vanlig ordning försöker utöka och fördjupa lyssningsupplevelsen. 

Albumet kommer i slutet av oktober, men redan förra månaden släppte Jarre aperitifen ”Brutalism”, som nu har omarbetats av ingen mindre än Basildons främste elektroblueslegend, Martin Gore.  

Pierre Henry, Jean-Michel Jarre och Martin Gore…
en laguppställning i klass med Messi, Mbappé och Neymar!

Läs Zero Magazines stora intervju med Jean-Michel Jarre här och lyssna på “Brutalism Take 2″ här: 

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!

Kolla även

Vangelis – nytt album: Juno To Jupiter

Vangelis, alias Evánghelos Odysséas Papathanassíou, är tillsammans med Kraftwerk, Klaus Schulze och Jean-Michel Jarre en …