Thursday , October 6 2022
Foto: Krichan Wihlborg

Göteborgselektronikerna – “Smuts”

Nu över till en elektronisk kvintett från västkusten. 

Precis som namnet antyder, så delar männen i Göteborgselektronikerna en kärlek till Sveriges nästa största stad och synthesizers. 

De fem maskinskötarna – Niklas Karlsson, Martin Blom Skavnes, John Björk, Erik Ångman och Fredrik Lundwall Kindsäter – hämtar inspiration från elektroniska pionjärer som Jean-Michel Jarre och Giorgio Moroder, men har samtidigt ett eget uttryck. 

”Smuts” är den andra singeln från deras kommande album Retrospektiv. Allt gnuggas skinande rent och spolas av innan det bär av på en synthwavedoftande färd. Vi varvar upp, tar ett stadigt grepp om ratten och låter den pumpande basen driva oss framåt. Spänn bältet hårt och känn hur du pressas in i lädersätet medan motorn skriker ikapp med en ylande lead. Från garageuppfarten till oändligheten i en euforisk resa utan mål.

Retrospektiv släpps den 23 september på Lamour Records.

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!

Kolla även

Vangelis – nytt album: Juno To Jupiter

Vangelis, alias Evánghelos Odysséas Papathanassíou, är tillsammans med Kraftwerk, Klaus Schulze och Jean-Michel Jarre en …