Saturday , August 20 2022
Foto: Krichan Wihlborg

Göteborgselektronikerna – “Uppstuds”

Nu över till en kvintett från västkusten. 

Precis som namnet antyder, så delar männen i Göteborgselektronikerna en kärlek till Sveriges nästa största stad och synthesizers. 

De fem maskinskötarna – Niklas Karlsson, Martin Blom Skavnes, John Björk, Erik Ångman och Fredrik Lundwall Kindsäter – hämtar inspiration från elektroniska pionjärer som Kraftwerk, Giorgio Moroder och Jean-Michael Jarre, men har samtidigt ett eget uttryck. 

Starka melodier toppas med vocoderfärgade texter om allt från ungdomens fester till regniga dagar med barnen på lekplatsen. På scen spelas allt live och ljuden skruvas till i stunden, vilket gör varje konsert unik. 

Göteborgselektronikerna jobbar just nu på sitt nya album Retrospektiv och som ett första smakprov kan vi avnjuta ”Uppstuds”, som bandet beskriver enligt följande:
– Låten är ett kollage, där ögonblicksbilder läggs ovanpå varandra likt ett dubbelexponerat fotografi. De sena nätterna på klubben och de tidiga mornarna med småbarn existerar sida vid sida när olika tider vävs samman. En studsande basgång och driviga trummor följer oss när livet letar sig fram på en krokig väg kantad av svajande, pinglande och glittriga syntar…

Lyssna på ”Uppstuds” här:

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!

Kolla även

Pierre J – finstämda nytolkningar av elektroniska klassiker

En man med mycket imponerande meriter, som nu bygger broar mellan olika elektroniska epoker. Zero …