Wednesday , April 17 2024

Cold Connection – om remixskivan och framtidsplanerna

De gör elektronisk pop med influenser från Depeche Mode, Erasure och Rational Youth. De släppte precis en uppskattad remixskiva och laddar inför sin konsert med Covenant och Amusi. De heter Cold Connection, är hemmahörande i Helsingborg och Zero Magazine tog ett snack med bandets sympatiske sångare, Daniel Billqvist.  

God kväll, Daniel, och tack för att du tar dig tid att svara på några frågor! Låt oss börja med att prata lite om er nya skiva, Remixed. Hur kändes det att lämna iväg era låtar och få tillbaka omstöpta versioner?
– Vi väntade med med spänning och förväntan! Det är en fascinerande upplevelse att få höra sina låtar i nya versioner och vi blev verkligen inte besvikna av slutresultaten. Alla tolkningar blev faktiskt precis så som vi hoppats. Remixartisternas kreativa idéer ledde vår musik i spännande riktningar och tillförde nya finesser.   

Vad tycker du i allmänhet om remixer? Är det en konstform med obegränsade möjligheter eller bör remixartisten visa respekt för originalet och inte stöpa om det fullständigt?
– Jag har alltid gillat att höra låtar i olika versioner och anser att om man lämnar över något till en remixartist, så ska han eller hon få helt fria händer. Det härliga med musik är att det inte finns några regler eller begränsningar. Hade vi bett ett hårdrocksband tolka “Burning Love”, hade vi förmodligen fått tillbaka en version med tunga gitarriff. Vilket hade kunnat låta hur coolt som helst, haha. Vi kan mycket väl testa något i den stilen framöver. 

Den nytolkning som sticker ut mest på Remixed är Jonas Lindelöfs trancemix av “Burning Love”. Jonas var med i ursprungsupplagan av Cold Connection. Hur kändes det att samarbeta musikaliskt med honom igen?
– Jonas är grym på det han gör, så det kändes väldigt bra att lämna över ”Burning Love” till honom. Vi visste att vi skulle få något genialt tillbaka! Även om Jonas officiellt inte är med i bandet för tillfället, så är han alltid välkommen i studion. Vi kommer förresten snart att samarbeta igen. Ett par spännande projekt är inbokade under året… 

Skivomslaget till Remixed är snyggt. Vem har gjort det och vad symboliserar det för er?
– Tack! Omslaget är samma motiv som vi hade till Seconds Of Solitude, men nu i färg. Det leder tankarna till ett abstrakt konstverk, men är faktiskt målat av min son när han var väldigt liten. Själva tycker vi det liknar ett hjärta, som symboliserar kärnan i allt vi gör.

Den 28 maj spelar ni på Charles Dickens i Helsingborg tillsammans med Covenant och Amusi. Vad har vi att se fram emot kvällen ifråga?
– Det kommer att bli en av våra absolut största spelningar hittills, så vi är väldigt laddade och vill bjuda på en riktigt bra show. Självklart är det en ära att få vara förband till Covenant, som vi har väldigt stor respekt för. Dessutom blir det ju hemmaplan för både oss och dem. Naturligtvis ser vi även fram emot att få dela scen med Amusi. Det är spännande att Joakim Montelius har ett nytt projekt med andra musiker och den väldigt duktiga Ulrika Mild på sång! 

Vad har Cold Connection annars på gång framöver?
– Förutom giget på Dickens har vi en spelning inbokad på ett event som heter Elektroland, strax utanför Köpenhamn. Vi skriver även på nytt material och siktar mot att släppa en EP under senare halvan av året. Ovanpå det ska vi göra en ny låt tillsammans med Jonas och jag ska vara gästsångare i ett hemligt projekt, som ni får veta mer om senare. Vi har alltså massor att se fram emot!  

Vill ni läsa mer om Cold Connection? Ta då en titt på Zero Magazines stora intervju med duon från i fjol.

Vill ni höra tre bra elektroniska band på Skånes kultigaste pub? Införskaffa då biljetter till Cold Connection, Amusi och Covenant på Charles Dickens här.

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Unify Separate, 2022

Unify Separate är tillbaka med nya singeln “City of Light”

Stockholmsbaserade duon Unify Separate är tillbaka med nya singeln “City of Light”, ett skimrande och …