Elektronisk jul på Charles Dickens

Det vankas elektronisk julfest på Charles Dickens Bar & Scen i Helsingborg. På menyn står tre intressanta band, två coola DJ:s och allmänt skön partystämning. Zero Magazine ställde några snabba frågor till Independent State, Cryo, Machinista och Thomas Ingerby.    

Independent State (Khyber Westlund och Arjumand Carlstein)

Den 18 december ska ni spela på Charles Dickens i Helsingborg. Vad kommer ni att bjuda på?
– Vi har precis färdigställt ett nytt och tilltalande visuellt koncept, som vi plockar med oss. Musikaliskt blir mycket material från albumet rumspringa, eftersom det släpptes under pandemin och vi aldrig fick möjlighet att framföra låtarna live då. En trevlig bonus är att Per Fall, även känd som Den Där Killen, kommer att göra oss sällskap på scen och sköta alla maskiner. 

Vad har Independent State annars på gång? 
– Vi har spelat in nytt material, så förhoppningsvis blir det en ny EP nästa år och en låt som släpps i USA inom kort. Vi hade planer på att göra ett par konserter i England också, men tyvärr kom Brexit och pandemin olägligt. Förhoppningsvis kan vi dock ta upp den tråden igen tillsammans med andra förfrågningar. 

Vi börjar närma oss slutet av det ganska märkliga musikåret 2021. Hur skulle ni summera Independent States år?
– Vi har jobbat med både nytt material och gjort remixer till Vogon Poetry och DATAPOP, så tiden har använts väl, trots allt. Det har känts tråkigt att inte kunna spela live med ett nytt album ute, men det får vi ta igen nu!

Cryo (Martin Rudefelt och Torny Gottberg)

Vad har vi att se fram emot när Cryo ställer sig på Charles Dickens scen? 
– Vi brukar alltid leverera mycket energi och ta med en massa kul utrustning. Setlisten spikar vi dagarna innan showen för att passa just den kvällen.

Vad händer annars i Cryos värld?
– Vi gjorde nyligen en konsert i Tyskland för första gången på länge. Annars har Cryo varit i pausläge den senaste tiden, men nu börjar det dra igång igen med både studioarbete och livespelningar.

Helsingborgskonserten äger rum den 18 december. Med andra ord mindre än en vecka före dopparedagen. Vad önskar sig Cryo i julklapp?
– Det givna svaret, förutom fred på jorden, är såklart att vi börjar kunna hantera corona. Det vore perfekt både för världen i stort och för oss, så att vi kan hälsa på alla fans där ute! 

Machinista (Mattias Johansson, Richard Flow och John Lindqwister)

I december händer det spännande saker på Charles Dickens. Vad kommer ni att bjuda den skånska publiken på?
– Det ska bli kul att återvända till Helsingborg. Vår förra konsert på Dickens var en höjdare! Vi ser verkligen fram emot att få spela inför en stående publik. Det blir en del nytt och ännu inte släppt material, men självklart kommer vi även att köra godbitar från våra tidigare plattor. 

Hur lever livet annars för Machinista? 
– Bara bra, tack. Veckan innan Helsingborgsgiget öppnar vi åt Nitzer Ebb i Kalmar. Det ska bli jävligt kul! Ovanpå det putsar vi på ett gäng nya låtar. Tanken är att släppa en EP så tidigt som möjligt 2022. Dessutom är ett par festivaler utomlands inplanerade nästa år. Mer info kommer så snart vi kan gå ut med den!

Konserten på Charles Dickens äger rum mitt i julruschen, då ”Last Christmas” och ”Tänd ett ljus” påfrestar tålamodet i radioetern. Vilken är världens bästa jullåt enligt Machinista?
– Hm… svårt. Vi är inga jättefans av jullåtar eller bjällerklang. Men låt oss köra på ”Hej tomtegubbar”, Elvis Presleys ”Santa Claus Is Back In Town” och Al Jourgensens mäktiga ”It’s Always Christmas Time”.    

Thomas Ingerby (ägare till Charles Dickens Bar & Scen och kvällens arrangör)

Tre band är en imponerande agenda, men händer det mer den 18 december? Kommer det även att bjudas på skön musik mellan och efter konserterna?
– Absolut. Johan Castrup och Per Fall tar plats i diskjockeybåset och spelar både klassisk new wave och modern elektronisk pop.  

Blir det julstämning och glöggdoft? 
– Haha, nja… kanske inte i klass med julskyltningen, men det kommer att säljas välkryddade drycker och alla är varmt välkomna att fira fjärde advent med oss! 

Vad händer till våren på Charles Dickens? Har du fler intressanta arrangemang inplanerade?  
– Ja, ett par riktigt bra band är på gång. Utan att säga för mycket, kan jag avslöja att både vänner av EBM och italo disco har stora bokningar att se fram emot…   

Cryo | Machinista | Independent State
Lördagen den 18 december
Charles Dickens Bar & Scen
Södergatan 43, Helsingborg

Läs mer och köp biljetter här!

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

En nöjenas natt (på Dickens i Helsingborg)

”De synder man mest ångrar på gamla dar är de man inte begått”, sa en …