Vangelis – nytt album: Juno To Jupiter

Vangelis, alias Evánghelos Odysséas Papathanassíou, är tillsammans med Kraftwerk, Klaus Schulze och Jean-Michel Jarre en av de stora förgrundsfigurerna inom den elektroniska musiken. 

På hans makalösa meritlista hittar man soundtrack till filmer som Blade Runner, The Bounty, 1492: Conquest of Paradise, Bitter Moon och Chariots of Fire (den sistnämnda tilldelad en Oscar), musik till London’s Royal Ballet, tv-musik till Carl Sagans “Cosmos” och signaturmelodin till de Olympiska vinterspelen i Sarajevo 1984.

Vangelis släpper nu, 78 år gammal, ett nytt album. 

Detta heter Juno To Jupiter och är inspirerat av rymdproben Juno och dess pågående utforskning av planeten Jupiter. 

Juno-projektet, som är ett av NASA:s mest ambitiösa forskningsuppdrag hittills, är uppkallat efter gudinnan Juno, som kunde se genom molnen och på så sätt följa sin make, Jupiters, verksamhet. På liknande sätt undersöker nu rymdproben Juno planetens Jupiters struktur och historia. 

Vangelis beskriver albumet, som är ett samarbete med operasångerskan Angela Gheorghiu, som ”en mångdimensionell musikalisk resa”. Precis som sig bör innehåller skivan ljud från rymdproben och dess omgivning.    

Från Juno To Jupiter släpps 24 september. 

Vi kan redan nu höra ett smakprov i form av ”In The Magic Of Cosmos”: 

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Göteborgselektronikerna – “Uppstuds”

Nu över till en kvintett från västkusten.  Precis som namnet antyder, så delar männen i …