Wednesday , September 28 2022

Vangelis – nytt album: Juno To Jupiter

Vangelis, alias Evánghelos Odysséas Papathanassíou, är tillsammans med Kraftwerk, Klaus Schulze och Jean-Michel Jarre en av de stora förgrundsfigurerna inom den elektroniska musiken. 

På hans makalösa meritlista hittar man soundtrack till filmer som Blade Runner, The Bounty, 1492: Conquest of Paradise, Bitter Moon och Chariots of Fire (den sistnämnda tilldelad en Oscar), musik till London’s Royal Ballet, tv-musik till Carl Sagans “Cosmos” och signaturmelodin till de Olympiska vinterspelen i Sarajevo 1984.

Vangelis släpper nu, 78 år gammal, ett nytt album. 

Detta heter Juno To Jupiter och är inspirerat av rymdproben Juno och dess pågående utforskning av planeten Jupiter. 

Juno-projektet, som är ett av NASA:s mest ambitiösa forskningsuppdrag hittills, är uppkallat efter gudinnan Juno, som kunde se genom molnen och på så sätt följa sin make, Jupiters, verksamhet. På liknande sätt undersöker nu rymdproben Juno planetens Jupiters struktur och historia. 

Vangelis beskriver albumet, som är ett samarbete med operasångerskan Angela Gheorghiu, som ”en mångdimensionell musikalisk resa”. Precis som sig bör innehåller skivan ljud från rymdproben och dess omgivning.    

Från Juno To Jupiter släpps 24 september. 

Vi kan redan nu höra ett smakprov i form av ”In The Magic Of Cosmos”: 

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!

Kolla även

Kebu – elektroniska upptäcktsfärder och urbana drömmar

Finlands svar på Jean-Michel Jarre – Sebastian “Kebu” Teir – har släppt ett nytt album. …