Wednesday , September 28 2022

Tyda Drömmar – “Flyga drake”

Zero Magazine introducerade i vintras den begåvade, unga låtskrivaren och sångaren Yen Björksten, alias Tyda Drömmar, som då bjöd på en avantgardistisk Karin Boye-tolkning. 

Tyda Drömmar, som beskriver sig som ”en elektronisk folksaga, som dokumenterar nuet och livet”, är nu tillbaka med en ny låt.

Även den här gången handlar det om vackra och suggestiva stämningar med lätt triphop-känsla. Yen Björksten berättar:
– ”Flyga drake” skrevs en regnig dag förra sommaren. Det hade varit sol konstant i två veckor, men helt plötsligt så bara öste det ner hela dagen och jag kände hur jag direkt sjönk in i en mycket introspektiv och sentimental plats. Jag har ett väldigt lyckligt minne av att ha flugit drake med min bror och associationen till en sagodrake blev någonstans en vacker metafor. Den här låten är sorg och hopp i ett. Mitt vuxna jag som talar till mitt inre barn. Jag hoppas att låten kan få ett eget liv och att människor kan tolka den på egna vis.

Lyssna på “Flyga drake” här: 

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!

Kolla även

Björk

Björk till Sverige

En spelning på svensk mark i augusti.