Wednesday , June 19 2024

Schiller + Alphaville – “Summer in Berlin”

Schiller, alias Christopher von Deylen från Hamburg, har alltid haft höga ambitioner med sin elektroniska ambientpop. 

Han har inte bara döpt sitt projekt efter en av Tysklands främsta poeter och dramatiker (Friedrich Schiller). Han har dessutom haft den goda smaken att samarbeta med ett imponerande antal namnkunniga kollegor. 

Till exempel Klaus Schulze, Mike Oldfield, Tangerine Dream, Midge Ure från Ultravox, Tarja Turunen från Nightwish, Alexander Veljanov från Deine Lakaien, DJ Tiesto, Nena, svenska September och Peter Heppner från Wolfsheim.

När Schiller nu sträcker ut handen till Alphaville blir resultatet både elegant och smakligt. Tillsammans bjuder de på en uppdaterad och fräsch version av ”Summer in Berlin” från det klassiska Forever Young-albumet.  

Marian Gold från Alphaville har berättat för Zero Magazine om ”Summer in Berlin”: 

”Västberlin var en väldigt speciell stad i början av åttiotalet. Det var ’en ö’, som hade en egen rytm och skilde sig helt från resten av Tyskland. Man kunde starta ett nytt liv i Berlin och ägna sig på heltid åt sin konst. Det fanns en mycket apokalyptisk atmosfär i staden. Vi bodde vid muren och det fanns kulhål från andra världskriget i husens fasader…

I ’Summer in Berlin’ försökte jag fånga stadens speciella känsla. Låten handlar om kontraster och paradoxer. Allt som jag beskriver som vackert är samtidigt fult. ’Summer in Berlin’ handlar om asfalt, vägkorsningar och skräpiga parker. Men på något sätt var Västberlin fortfarande världens vackraste stad. I alla fall för mig. Jag var i tjugofemårsåldern och brukade gå på klubben SO36 i Kreuzberg, där jag såg banbrytande band som Suicide och The Dead Kennedys. Jag kommer aldrig att glömma folket eller energin. Det var en fantastisk tid…”

”Summer in Berlin” är titellåten på Schillers nya dubbelalbum, som innehåller både nyskrivet material och liveversioner av äldre hits. 

 

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Boytronic – Jewel

Vem vågade, för ett par år sedan, tro att det skulle komma ett nytt Boytronic-album? …