Boytronic – Holger, James och The Robot Treatment

Likt en katt med nio liv har Boytronic klarat sig igenom även den senaste bandturbulensen. Det tyska elektropopfenomenet är nu en duo, bestående av originalsångaren Holger Wobker och den brittiske mångsysslaren James Knights. I en öppenhjärtig intervju berättar de båda om Boytronics skakiga karriär, det nya albumet The Robot Treatment och kärleken till de skandinaviska fansen. 

Många band kan titta tillbaka på förhållandevis stabila medlemshistorier. U2 har i stora drag bestått av samma fyra herrar sedan slutet av sjuttiotalet. The Cure har haft en trygg kärna i Robert Smith och Simon Gallup. Depeche Mode har alltid byggt på superduon Martin Gore och Dave Gahan. 

Tyska Boytronic har däremot lyckats med bedriften att byta ut samtliga medlemmar vid ett par tillfällen. Om någon vill gräva djupare i bandets annorlunda och komplicerade historia, så rekommenderas vår utförliga artikel från häromåret. 

När även bandets åttonde inkarnation splittrades i fjol, låg det nära till hands att tro att den sista spiken var slagen i kistan. Men fantastiskt nog växte ytterligare ett nytt Boytronic fram. Den här gången i form av en duo, bestående av bandets originalsångare, Holger Wobker, och de senaste årens vokalist, brittiske James Knights. 
– Man hade kunnat göra en fyra säsonger lång Netflix-serie om Boytronics bandhistoria, skämtar Holger med viss bitterhet i rösten. Den skulle innehålla allt från glädje, kärlek och bra popmusik till lögner, skandaler, svek, juridiska bråk, droger och ond bråd död. Men jag är glad att bandet fortfarande finns kvar. Jag är också väldigt glad över att vara tillbaka. Boytronic är bara Boytronic på riktigt när jag är med. Nu hoppas jag att James och jag kommer att göra något riktigt bra tillsammans. Det har varit en mycket positiv upplevelse att jobba med honom. Han är både trevlig, fokuserad och förstår precis vad Boytronic handlar om! 
– Vårt samarbete känns väldigt lovande, kompletterar James. Holger och jag har samma musikaliska intressen. Vi gillar båda allt från sjuttiotalspop till italo disco. Men framförallt delar vi samma visioner om vad vi vill göra med Boytronic. 

Även om de inte haft några utmejslade roller, så har Holger i hög utsträckning axlat ansvaret som låtskrivare och huvudsångare. James har i sin tur koncentrerat sig på ljudbilden och bakgrundssång.
– Eftersom vi ville att det skulle låta som “klassiska Boytronic”, så bestämde vi att min röst skulle stå i förgrunden, berättar Holger. Men James har fyllt en viktig funktion genom att färga soundet och lägga till snygga detaljer.

Resultatet av duons ansträngningar blev ett tio spår långt album.
– När Holger skickade mig demoversioner på låtar han jobbat med de senaste åren, så blev jag chockad av hur bra de var, berömmer James. Visst behövde de putsas upp, men hitkänslan och magin fanns där redan från början. Så vi bestämde oss för att göra ett album. Skivan växte huvudsakligen fram genom att vi skickade filer till varandra, men vi träffades också ett par gånger i Berlin och London.  

Albumet fick den lite mystiska titeln The Robot Treatment.
– Titeln har ingen djupare mening, utan det är ett internt skämt, avslöjar James leende. Vi testade olika effekter på Holgers röst, som gjorde att han lät som en robot. I slutändan plockade vi dock bort dem igen. Boytronics musik ska låta varm och mänsklig! 
– Flera av Boytronics albumtitlar har faktiskt kopplingar till inspelningarna, fortsätter Holger. Autotunes döptes efter den där hemska ljudpluginen som var populär i början av 2000-talet och The Continental fick faktiskt sitt namn efter en speciell typ av frukost som jag var förtjust i vid den tidpunkten…    

För vänner av åttiotalsdoftande elektropop har The Robot Treatment mycket att erbjuda. Albumet kombinerar, i gammal god Boytronic-stil, sentimentala syntmelodier med dansanta italobeats. 
– Vi ville att The Robot Treatment skulle kännas som en naturlig uppföljare till The Working Model och The Continental, förklarar James. Den skulle låta som ursprungliga Boytronic. Dansanta och snygga syntslingor, men med en portion mörker under ytan.  
– Någon beskrev en gång Boytronics sound som “luxurious cheap”, utvecklar Holger. Jag gillar den definitionen! Det finns något sentimentalt och dramatiskt över mina låtar, men samtidigt funkar de perfekt på en liten klubb med en sliten diskokula i taket. The Robot Treatment har just den känslan. Det låter dekadent och glassigt, men samtidigt lite nergånget och ledset. Vi har nästan bara använt analoga syntar och våra röster har lämnats så naturliga som möjligt. Känslorna var viktigare för oss än teknisk perfektion!  

Som aperitif innan fullängdaren släpptes singeln “All You Can Eat”.
– Det var en av de sista låtarna vi spelade in till albumet, men jag kände direkt att den hade hitpotential, menar James. Jag började faktiskt spontandansa när jag hörde Holgers demo. Att det är omöjligt att stå still är alltid ett gott tecken, haha.

Holger och James har dock varsin annan personlig favorit på The Robot Treatment.
– “Bark” ligger mig speciellt varmt om hjärtat, berättar Holger. Det är en kärlekshyllning till en av mina hundar, som var sjuk förra året men tack och lov överlevde. Mina hundar betyder väldigt mycket för mig. Jag älskar deras lojalitet och hur de alltid kan få mig på gott humör.
– Alla låtar på albumet har något visst, men jag håller nog “You Can’t Get Fooled By Love” högst, kompletterar James. Jag älskar det elektroniska groovet i den. Det måste vara en av de bästa låtarna Holger någonsin skrivit! 

Holger Wobker har en hel del att glädjas över för tillfället. Inte bara över bandets pånyttfödelse och den nya skivan med James, utan även över att det stora tyska klädföretaget Hugo Boss använt Boytronics superhit “You” från 1983 i en av sina senaste reklamkampanjer. 
– Det är bara att konstatera att marknadscheferna på Hugo Boss har god smak, skrattar Holger. Det har varit härligt att se hur “You” fått ny uppmärksamhet och nått ut till en yngre publik. Det är fortfarande en av mina favoritlåtar med Boytronic. Lustigt nog spelade Peter Sawatzki och jag in den väldigt snabbt. Peter kom på den briljanta basgången och jag improviserade fram en text som kändes rätt. Ofta är det de spontana sakerna som funkar bäst!

Varken Holger eller James bekymrar sig speciellt mycket över hur The Robot Treatment kommer att tas emot. De är själva nöjda med albumet, vilket betyder mest i sammanhanget.
– För mig känns det fantastiskt att det överhuvudtaget blev en ny skiva, poängterar Holger. Efter alla bråk och allt elände som Boytronic gått igenom, så har det känts hopplöst mellan varven. Men The Robot Treatment har gett både James och mig en nytändning. Förhoppningsvis kommer albumet att gå hem hos lyssnarna också. Jag är väldigt tacksam över att Boytronic fortfarande har en trogen och entusiastisk publik! 
– Jag hoppas att The Robot Treatment kommer att uppskattas av alla som gillar välgjord elektropop, fortsätter James. Jag skulle även bli väldigt glad om skivan gav Holgers smarta låtskrivande lite välförtjänt uppmärksamhet.

Holger och James vill, avslutningsvis, skicka en speciell hälsning till Boytronic-fansen i Skandinavien.
– Jag känner mig väldigt rörd när jag tänker på all kärlek Boytronic fått från Sverige, Norge och Danmark, säger Holger. Ni välkomnade oss redan på åttiotalet och har varit extremt lojala under alla år. Tack för allt!
– Den elektroniska scenen i Skandinavien är fantastisk, berömmer James. Vi ser verkligen fram emot att komma tillbaka snart igen! 

Följ Boytronic på deras Facebooksida

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Boytronic – Jewel

Vem vågade, för ett par år sedan, tro att det skulle komma ett nytt Boytronic-album? …