Wednesday , November 29 2023

Vogon Poetry och Electric City Cowboys – samarbetar på Electric Passion

”I get by with a little help from my friends”, sjöng en gång fyra legendariska män från Liverpool. ”Tillsammans är vi starka” och ”1+1=3” är andra slagord på samma tema. Enligt denna modell slog sig de båda svenska elektropopbanden Vogon Poetry och Electric City Cowboys samman på EP:n Electric Passion, där båda bidrar med varsin originallåt och varsin remix. Zero tyckte att konceptet lät intressant och tog tillfället i akt att ställa några snabba frågor.  

VOGON POETRY

Kan ni berätta lite om er låt på EP:n, ”Passion”? 
– ”Passion” skulle kunna beskrivas som något av ett experiment i enkelhet och monotoni. Vi valde att gå tillbaka till det lite mer raka och avskalade låtskrivandet från när vi började göra musik tillsammans. Textmässigt är det kanske en aningen pretentiös låt, men med tanke på att vi oftast skriver science fiction-sagor, så kommer vi förhoppningsvis undan den här gången. Vi anspelar på att begreppet ”passion” härstammar från latinets ”patio”, som betyder ”lida”. Texten handlar alltså om något man känner så starkt för att man är beredd att sätta det före sitt eget välbefinnande. I en värld som är full av egoism skulle kanske lite mer passion av den formen vara välbehövlig?

Vad tycker ni om Electric City Cowboys remix av ”Passion”? 
– När vi hörde ECC:s version var det kärlek vid första genomlyssningen! Det är alltid roligt med remixer där låten stöpts om i ny form och ECC träffar mitt i prick. En radiostation beskrev originalversionen av ”Passion” som ”mörk och svår”. Då är ju ECC:s remix det rakt motsatta, där den sveper fram som en upplyftande frisk fläkt med ett galet dansant beat. En pärla som borde tilltala varenda åttiotalsfantast! 

Ni har, som en ”gentjänst”, remixat Electric City Cowboys ”Electric”. Kan ni berätta lite om hur ni närmade er låten och vad ni lyfte fram i er remix?
– Att remixa andras låtar är nästan svårare än att skriva egen musik. Det är lite av en ”hit-and-miss-process”, där vi för det mesta utgår från sången på originalet och försöker skapa nya ljudmattor utifrån den. En av de stora utmaningarna med ”Electric” var att originalet är så starkt att det kändes svårt att tillföra något. Men målet blev att göra en ganska minimalistisk version och gå direkt på kärnan av den smått geniala låten. Sången och den SID-inspirerade basen inledde arbetet och de är själva stommen i remixen. Resultatet blev en ganska bouncig sak som kvalar in på mellolängd.

Vilka två andra svenska band skulle ni vilja se ett liknande samarbete mellan?
– Svår fråga! Vi har fått ett par briljanta remixer signerade Johan Baeckström. Det vore kul att höra honom i någon form av samarbete med en artist i den mörkare skolan. Vad sägs om att pytsa ihop Johan med Agent Side Grinder?

ELECTRIC CITY COWBOYS

Kan ni berätta lite om er låt på EP:n, ”Electric”?
– Redan innan det fantastiska samarbetet med Vogon Poetry inleddes, hade vi en idé om hur en musikvideo skulle kunna se ut. Snabba klipp med blixtar, elektricitet och ljus överallt. Arbetsnamnet för denna idé var ”Electric” och det visade sig passa grymt bra ihop med Vogons ”Passion”. När projektet började ta form skrevs texten kring detta tema, videon spelades in och till sist blev även själva låten klar. En lite annorlunda arbetsordning än hur vi brukar jobba…

Vad tycker ni om Vogon Poetrys remix av ”Electric”?
– Det finns inte en möjlighet att vi själva skulle arrat låten på det sättet. Just det är tjusningen med det här upplägget! Vogon-killarna skapade en djärv, avskalad och dynamisk ljudbild som vi direkt fastnade för. De förvaltade uppdraget på ett mycket bra sätt och vi är supernöjda med resultatet!

Ni har, som en ”gentjänst”, remixat Vogon Poetrys ”Passion”. Kan ni berätta lite om hur ni närmade er låten och vad ni lyfte fram i er remix?
– ”Passion” är en stark och ganska rak låt som sätter sig efter en genomlyssning. När vi hörde den för första gången tänkte vi ”dansgolv”. Den känslan höll i sig genom hela remixprocessen. För att få till en version i sann ECC-anda valde vi att enbart behålla Johns magiska sångspår från originalet. ”Passion” skulle kunna bli en cover på nästa vår livespelning… kanske rentutav framföras tillsammans med Vogon Poetry?

Vilka två andra svenska band skulle ni vilja se ett liknande samarbete mellan?
– Oj, vad sägs om en rejäl ”krock”? Daily Planet och Colony 5.

Electric Passion-EP:n släpps enligt följande:
5 juni: Bandcamp Preorder
26 juni: Vinyl 12” release (180g, svart)
3 juli: Digital release (streaming/nedladdning)

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!