Loljud – Hjärna

Betyg - 9

9

Skandinavisk elektropop när den är som vackrast.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Synth Babe / Loljud

Loljud är soloartisten och producenten Lotta Fahlén. Ur hennes studio i Malmö kommer ljuvliga toner och den elektroniska musiken går som en stark röd tråd genom materialet. En viktig del i processen mot en färdig låt är samlandet av olika ljud till den växande ljudbanken. Låtarna byggs upp på ett briljant sätt med övergångar där ”noise” och naturliga ljud blir tongivande.

Loljuds sound jämförs ofta med The Knife, Björk och Sia. Utöver sitt soloprojekt Loljud verkar Lotta som producent för andra artister och för performancekonst. I hennes karriär återfinns ett livesamarbete med Maxida Märak och hon har varit ”sidekick” för artister som Titiyo, Jenny Hval och U.S. Girls. Musikern Loljud brinner också för ett starkt samhällsengagemang och utbildar och inspirerar kvinnor och transgender-personligheter i musikproduktion för att göra dem mer synliga i samhället. Hon har varit med och grundat nätverket Synth Babes och är mentor för Vem Kan Bli Producent Malmö. Hon fick 2012 hemkommunens kulturstipendium och 2015 vann hon skivbutiken Rundgångs musiktävling. Hon är helt självlärd och använder sig av piano, synth, text och ljud för sin musik.

Låten ”Hjärna” är det senaste singelsläppet från Loljud. Den är även huvudspåret för hennes senaste EP, The Recovery Phase, som ingår i en debutserie bestående av tre EP, The Phases. Den isländska rösten på skivan kommer från Rauður, Egill Viðarsson har mixat och Becki Whitton har mastrat. Artisten beskriver själv låten som ”en ocean av röster och den är tillägnad alla mina ljudsyskon som alltid inspirerar mig”.

Loljud har en sällsam förmåga att sammansmälta vacker text, minimalistiskt mystiska lockrop, naturliga ljud och teknisk innovation. Resultatet ebbar ut i det absolut bästa från Loljud i form av det nya spåret ”Hjärna”. som står ut så unikt att det inte finns något liknande. Rytmen i beatsen följer hjärtats slag. Melodin flyter som vågor i ett elektroniskt hav. Ljudeffekterna låter som ett skönt bad där droppar renar själen. Och mitt i allt fångas lyssnaren av en känsla som om rösten från Cocorosie blandats med suset från skönheten i den isländska naturen. Sinnena öppnas och förförs in i en ny ljudvärld där den vackra melankolin går från skört till styrka likt älvan Loreleis förtrollande lockelse på klippan i floden Rhen. Inom artisten Loljud bor en elektrodrottning med finurlig kreativitet och livlig fantasi. Det ska bli spännande att få uppleva vad som kommer härnäst. ”Hjärna” lockar till att vilja höra mer.

Om Thomas LB Johansson

Musik, natur och möten med människor förgyller mitt liv. Jag gillar och respekterar musik när den är som bäst. Hjärta dunkar lite extra mycket för elekronisk musik och noises men det finns så mycket mer inom musiken som ger mig mersmak och väcker min nyfikenhet. Ja, listan över spännande musik i min värld kan göras väldigt lång...

Kolla även

Unify Separate, 2022

Unify Separate är tillbaka med nya singeln “City of Light”

Stockholmsbaserade duon Unify Separate är tillbaka med nya singeln “City of Light”, ett skimrande och …