Wednesday , February 21 2024

Kultfilmen om Pet Shop Boys ges ut på dvd och blu-ray

Kors i taket.

Pet Shop BoysNär man talar om trollen…! Bara två dagar efter att Zero i en notis om böckerna Literally och Pet Shop Boys versus America i förbifarten nämnde duons bisarra biograffilm It Couldn’t Happen Here (1988), kommer äntligen den nyutgåva som det brittiska filminstitutet BFI planerat i många år.

Filmen var en surrealistisk road movie genom ett arketypiskt England där Neil och Chris möter personer som symboliserar olika auktoriteter. Den fick ett låt oss säga blandat mottagande när den först gick upp på biograferna, men har sedan blivit en älskad kultartefakt bland petheads.

Pet Shop BoysSå sent som 2012 berättade Neil Tennant för Zero om filmen: “Sammantaget blev den en ganska udda sak. [Regissören] Jack Bonds tanke var att göra ett psykologiskt porträtt av Chris och mig. Han tog med oss på restaurang och söp oss fulla så att han kunde fråga ut oss om våra liv. Allt möjligt finns med i filmen: våra rädslor och fobier, vår uppväxt, vårt förhållande till våra föräldrar… Han försökte placera in oss i våra sånger. Därav den katolska kopplingen, Chris som flyr från saker och så vidare. Badorten finns med eftersom Chris är från Blackpool. Och dessutom är filmen förstås tänkt att vara oerhört brittiskt excentrisk.” Läs hela intervjun här.

It Couldn’t Happen Here släpps i restaurerad kvalitet på dvd och blu-ray den 15 juni.

 

Om Hans-Olof Svensson

"A truly charming journalist" – Ray Cokes (MTV)

Kolla även

Utet – tillbaka med nya singeln “Guldbron”

Den spännande Gotlandsduon Utet är tillbaka med sin femte singel, “Guldbron”. Titeln syftar på en …