Lillebror – …och stjärnorna föll

Norra Skånes främsta rockkvartett, Lillebror, är albumaktuella igen. Deras nya fullängdare är energifylld och bär den poetiska titeln …och stjärnorna föll. Zero Magazine såg naturligtvis skivsläppet som en utmärkt anledning att uppdatera sig om Ängelholmsbandets framfart.     

Ängelholm är känt för sin vackra badstrand, ishockeylaget Rögle och Gösta ”Pollenkungen” Karlssons märkliga möte med små gröna män i Sibirienskogen.

Vid första anblicken tycks staden däremot inte ha speciellt mycket att erbjuda i musikväg. Om man inte gillar att svänga sina lurviga till Jill Johnson eller Robinson-Emma, vill säga. 

Den som vågar gräva lite i den nordskånska myllan kan dock hitta ett par utmärkta artister. Som mångfacetterade Andreas Wandegren (läs en intervju här) och inte minst en av södra Sveriges skönaste kvartetter: Lillebror. 

De sistnämnda släppte nyligen ett nytt album. Zero Magazine ville förstås veta mer och träffade därför Lillebrors sympatiske gitarrist Janne Kristiansson över en vegetarisk måltid. Samtalet förlöpte ungefär enligt följande: 

Janne Kristiansson. Foto: Peter Branting

Hej, Janne, och tack för att du tar dig tid att svara på några frågor! Vi sitter här med ett nytt Lillebror-album i handen. Närmare bestämt …och stjärnorna föll. Kan du berätta lite om hur skivan växt fram, från ax till limpa? 
– Det har varit en utdragen och ganska jobbig process. Vi spelade in materialet redan för två år sedan. Allt kändes bra i studion och vi var väldigt förväntansfulla inför släppet. Men då började saker gå fel. Till att börja med blev det rejäla förseningar när vi skulle trycka upp vinylskivorna. Men inte nog med det. När vi äntligen fick dem, så visade de sig vara defekta! Så det var bara att gå tillbaka till ruta ett igen. Problemen och besvikelserna tärde på oss, men det tjänar inget till att vara bitter. Vi försöker fokusera på det positiva istället. Albumet blev precis som vi ville ha det, skivorna sålde slut direkt och vi har fått fin respons från våra lyssnare. 

Ni har gett ut ett par plattor tidigare. Hur skiljer sig …och stjärnorna föll från Hus av glas eller Inga livlinor kvar? 
– Jag skulle säga att den är en smula råare, snäppet punkigare och lite mer rakt på sak. Men det utan att att förlora vårt vanliga fokus på slingor och melodier. 

Albumet har en vacker och poetisk titel. Hur ska man egentligen tolka raderna ”…och stjärnorna föll”? Finns det en koppling till den gamla legenden att man får önska sig något vid ett stjärnfall?
– Ja. Titeln kommer från låten ”Gula Blend”, som handlar om musikbranschens nyckfullhet. Det är en sann historia om en person vi är bekanta med. En tjej som hade förhoppningar att bli en framgångsrik artist, men som tyvärr bara blev utnyttjad och olycklig. Siktar man högt finns det en risk att man faller djupt. ”Stjärnfall” kan ha en dubbel betydelse och ibland ska man vara försiktig med vad man önskar sig…

Man kan höra många högklassiga influenser, som Led Zeppelin, Black Sabbath och Nirvana, på albumet. Fanns det någon artist som ni lyssnade extra mycket på under arbetet med …och stjärnorna föll? 
– Nej, egentligen inte. Men vi tycker om alla banden du nämnde. Överlag har vi väldigt breda musikaliska intressen. Zeppelin och Sabbath funkar alla dagar i veckan, men vi lyssnar även på new wave, country, metal, postrock och en massa annat. Vissa av oss älskar Neil Young & Crazy Horse. Andra är mer inne på Tool. Lillebrors sound skapas när man kör alla influenserna i en mixer och kryddar med en portion skånsk rotrock. 

Även textmässigt är …och stjärnorna föll en intressant och genomtänkt platta. Till exempel i låten ”Tobbe”, som handlar om en oharmonisk man som vantrivs med sin jobbsituation… 
– Ja, Andreas Skogar som skriver våra texter är en duktig historieberättare. ”Tobbe” är inspirerad av ett verkligt människoöde. Den handlar om det deprimerande i att jobba bort sitt liv och vara ur fas med omvärlden. Den, precis som flera av de andra låtarna på albumet, kan både ses som små vardagsbetraktelser och som mer allmän samhällskritik. 

Har du några personliga favoriter på albumet, Janne?
– Jag gillar inledningsspåret ”Julbordet”, som både har ett bra driv och en aktuell text. En annan låt jag är väldigt nöjd med är instrumentala ”Cuarto de Juegos”. Jag la skissen till den på egen hand för ganska länge sedan, men det var först i studion tillsammans med resten av bandet som den verkligen blommade ut.   

Man lägger direkt märke till det snygga skivomslaget. Vem har skapat det?
– Omslaget är gjort av den begåvade Bjärekonstnären Anna Nilsson. Vi presenterade en idé för henne, som hon vidareutvecklade. Det blev precis som vi tänkte oss och kompletterar musiken perfekt. 

Vad har ni för ambitioner och förhoppningar med …och stjärnorna föll?
– Andreas, Olof, Joakim och jag tycker att det är jätteroligt att göra musik tillsammans. Att det dessutom finns folk som vill lyssna känns oerhört smickrande. Så våra ambitioner med Lillebror har alltid varit att glädja oss själva och andra. Förhoppningen är att vi lyckas med ambitionerna.

På den punkten råder det knappast några tvivel. Skivan sålde slut direkt och även releasefesten var väl en stor framgång? 
– Ja, det var en lyckad tillställning! Vi spelade inför fullt hus hemma i Ängelholm. Samma kväll uppträdde även Skånska Mord. Det verkade som att publiken tyckte att vi var en bra kombo. 

Lillebror har varit med ett tag och uppnått en del framgångar. Vad drömmer ni om och hur föreställer ni er bandets framtid?
– Det är en bra fråga. Å ena sidan är vi ganska nöjda med var vi befinner oss nu. Å andra sidan är vi förstås nyfikna på hur långt vingarna kan bära. Det finns många städer kvar som vi inte har spelat i än! Men allt ligger inte i våra egna händer. Problemet är att folk inte verkar vara lika intresserade av musik längre. Återväxten i Sverige är dålig. Ungdomar vill hellre bli YouTube-stjärnor än rockartister. Hela scenen håller tyvärr på att tyna bort. Men kanske kan vi vara med och vända trenden? Varenda konsert känns i alla fall som en framgång.

Vad händer då härnäst för Lillebror?
– Vi hoppas på en del spelningar framöver. Ni får gärna komma och se oss på Rock It-festivalen i Ängelholm den 10 augusti. Ovanpå det har vi börjat skriva på en ny platta. Så förhoppningsvis kommer 2019 att bli ett riktigt bra Lillebror-år!  

LILLEBRORS SOMMARTIPS

Janne Kristiansson och Andreas Skogar är kanske inte lika välkända ”influencers” som Bianca Ingrosso, men de är klart mer pålitliga som smakorakel. Zero bad därför de båda herrarna att tipsa om lite sommarunderhållning. Följ dessa förslag och ni kan se fram emot den bästa semestern någonsin! 

Något att lyssna på
Janne: Pugh Rogefeldt – Hollywood
Andreas: Boards of Canada – Geogaddi

Något att läsa
Janne: Bruno K Öijer – Svart som silver
Andreas: Daniel Boyacioglu – Allt om eld

Ett nordskånskt resmål att besöka
Janne: Kullaberg
Andreas: Skäralid 

Något törstsläckande att dricka
Janne: Karma Cola (en delikat fairtradedryck)
Andreas: Pajala Sunrise (ett glas hembränt med falukorvskiva på kanten)

Följ Lillebror på deras Facebooksida.
Läs mer on Rock It-festivalen här.

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!