Lillebror – live på Välinge Gård

Ett mångsidigt Ängelholmsband som nyligen spelade in en kortfilm i en mysig lada. Zero introducerar Lillebror.

Lillebror press 5Nordskånska Ängelholm är bekant för sin vackra strand och sitt framgångsrika hockeylag, Rögle. UFO-vänner sammankopplar kanske även staden med Gösta ”Pollenkungen” Karlssons möte med små gröna män i den närliggande Sibirienskogen.

Ängelholm har däremot inte gjort speciellt mycket väsen ifrån sig i musiksammanhang. Ett undantag är kvartetten Lillebror, som släppt många uppskattade låtar och blivit ett välkänt namn på den sydsvenska livescenen.
– Det stämmer att Ängelholm är mer av en sportstad och inte någon vidare grogrund för ett rockband, instämmer bandets gitarrist Janne Kristiansson. Men vi har åtminstone ett systembolag och nära till havet.

Bandnamnet Lillebror togs för att symbolisera ”en antites till storebrorssamhället”. Sångaren Andreas Skogar utvecklar resonemanget:
– Allt började med att vi inspirerades av låten ”Sov nu, lillebror” från Hasse Alfredsons barnskiva. Tankarna spann vidare och vi började se flera bottnar i namnet ”Lillebror”. Till exempel kopplingar till George Orwells berömda bok, men det finns även anspelningar på maktförhållanden i dagens samhälle och våra texter utgår ofta från ett underdog-perspektiv.

Lillebror 1 pressLillebror är ett mångsidigt band med influenser från både klassisk rock, blues och sextiotalspop. Texterna är, i sin tur, både på engelska och svenska.
– Vi har aldrig varit intresserade av att tillhöra något visst fack, poängterar de. Låtarna och jammen gör att vi hela tiden rör oss i olika riktningar. Textmässigt har engelskan sina rim och uttryck, som passar bra i vissa lägen. På svenska blir det, å andra sidan, mer personligt och naket. Självklart finns det sammanhang som vi inte kan se oss själva i, men vi vill samtidigt inte begränsa oss mer än nödvändigt och gärna hålla så många dörrar som möjligt öppna.

En gemensam nämnare i bandets produktion är dock att många låtar har en jordnära känsla. Är de snarare stabila killar med fötterna på jorden än ett dekadent gäng?
– Nja, vi är lika ofta ”lost in the blåst”, erkänner Andreas och Janne. Vi är nog som människor är mest, med både fel och brister. Men det är kul att musiken uppfattas som jordnära. Vi lägger faktiskt inte speciellt stor vikt vid våra personligheter i bandet. För oss är det viktigaste att musiken står i fokus!

Lillebror 3 pressBandet gav nyligen ut en ny EP. I samband med detta spelade de även in en kortfilm med namnet ”Live på Välinge Gård”.
– Vi hade först tänkte filma bandet ute i det fria, på en stor äng. Lite i samma anda som Pink Floyds Live at Pompeii. Men när vi väl hade fixat dieselaggregat och folk som kunde hjälpa oss med inspelningarna, sa det svenska vädret ifrån och allt regnade bort. Så vi fick köra på ”plan B” istället. En kompis till oss hade pratat om en lada med mysig atmosfär, som kanske kunde passa projektet. Vi visste inte vad vi hade att vänta, men Välinge Gård visade sig vara helt perfekt. Så vi riggade upp och spelade in allt under en dag. Ambitionen var att fånga bandet i en schysst miljö utan pålägg eller korrigeringar.

Kvartetten håller nu på att skriva nytt material. De har även börjat fundera på sommarens spelningar.
– Vi har lite lösa planer på att spela in nya låtar i en studio nere i Malmöområdet. Vi funderar på att göra en akustisk och mer lågmäld platta, men får se var det hela landar, eftersom vi även har material som drar åt det tyngre hållet. Men vi vill inte kasta oss mellan olika stilar på samma sätt som tidigare. Under sommarens konserter kommer vi att testa lite nya prylar, blandat med låtar som publiken har hört tidigare. Det ska bli väldigt kul att få lite feedback på vad vi jobbar med!

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Omslag, Johanna Lillvik - The Love Hate Syndrome

Johanna Lillvik – The Love Hate Syndrome

Efter en svängig blues- och boogieplatta med Blues Escape och en underbar, självbetitlad ep som …