Wednesday , May 22 2024

Hatet segrade på Island – Nu blir det EBM i Eurovision

Igår avgjordes andra chansen i den svenska Melodifestivalen. Samtidigt vann mycket oväntat EBM-gruppen Hatari den isländska motsvarigheten med sin politiska kamplåt ”Hatrið mun sigra”.

Om de svenska bidragen i Melodifestivalen ofta låter som tillrättalagda karikatyrer av andra låtar så är vinnaren av Islands motsvarighet något helt annat. Hatari som igår vann den isländska uttagningen till Eurovision är en anti-kapitalistisk grupp som med sin låt sprider hatets budskap (låtens översättning är bokstavligen ”Hatet ska segra”). Det är inte bara på scen som islänningarna väcker uppmärksamhet, de har redan kontaktat Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och utmanat honom på en ”vänskaplig” wrestling match i Tel Aviv. Vinner bandet så vinner de rättigheterna till att etablera den första ”liberala BDSM-kolonin” på medelhavskusten. Vinner däremot premiärministern kommer han att få full politisk och ekonomisk kontroll över Västmannaöarna på Island.

Hatari kommer att tävla i en av semifinalerna som äger rum i Tel Aviv, Israel den 14 och 16 maj. Finalen går av stapeln lördagen den 18 maj.

Hatari kan enklast beskrivas som ett EBM-band (Electronic Body Music) och blir därmed det första bandet med denna musikstil som tävlar i Eurovision.  Showen är som hämtad från en klubb i östra Berlin med BDSM-outfits och industrilandskap. Se vinnarbidraget här.

 

Om Petter Jahnstedt

1994 startade han tillsammans med kollegan Jon Josefsson musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

S.P.O.C.K Foto: Allan Bank

Intergalaktiskt gästspel i Helsingborg på fredag!

Zero-redaktionens Sub-Etha Sens-O-Matic har under en tid gett kraftiga utslag i riktning 4 grader kuling …