Tuesday , April 23 2024
Startracks grundare Fredrik Holmgren. Foto: Ernst Adamsson Borg.
Startracks grundare Fredrik Holmgren. Foto: Ernst Adamsson Borg.

Startracks fyller 25

Sveriges mesta indielabel jubilerar.

Skivbolaget Startracks är kanske det bolag i svängen som är mest indie av alla. Med ett ångande driv har grundaren Fredrik Holmgren sett till att musikvärlden fått höra allt från Refused till Vasas Flora och Fauna. Rostern indikerar att Startracks borde haft ett par anställda under sitt tak, men icke. Fredrik Holmgren har under alla år varit extremt noga att detta har varit ett enmansbolag. Zero tog ett snack med honom och vältrade sig i både historia och framtid.

 Det är på sin plats med en liten recap av Startracks, hur började alltihop?

– Man måste nog backa lite längre än 25 år. Jag hade ett bolag som hette CBR i mitten av åttiotalet som var en betydande postorder- och skivbutik. Jag var ganska mycket i Umeå på den tiden för att sälja och köpa. Mycket skivor och kläder, det var jag som klädde Norrland. Jag blev involverad i den scenen och bestämde mig för att göra en nystart, vilket var med Refused. Det var de som kom på det första namnet: Startrec. Det var ju mitt bolag men ganska mycket tillsammans med Refused. Det blev lite av ett management i början, så det finns skivor där det står ”Startrec and Management”.

Startrec var ett lite problematiskt namn va?

– Ja, Startrec fick jag inte registrera och jag fattade inte varför. De tänkte nog på Star Trek (tv-serie, reds. anm.) men jag visste knappt vad det var för någonting, jag har aldrig sett filmerna eller tv-serien. Så jag fattade aldrig problemet, haha.

Jag tänkte på loggan, den ger mig associationer men jag kan inte riktigt placera den…

– Kul! Jag gick till Henrik Walse och beskrev en idé jag hade direkt ur huvudet så att säga. Det visade sig senare att det var Japan Airlines. Det var något jag hade sett när jag var fem, så jag måste ha sett den där loggan på något flygplan och sen beskrivit den vidare, haha.

Det har gått 25 år sedan starten nu och du har lyckats hålla Startracks vid liv, det har ju varit några tuffa år för musikbranschen under tiden. Hur har du lyckats?

– Jo, det har ju varit några svackor under åren. Jag har ju behövt ha deltidsarbete vid sidan av under årens lopp. När MP3-döden kom, med Piratebay och det, trodde alla att det var kört, även jag. Sen 2015 började det vända lite. Främst på grund av att det kom in streamingpengar från Spotify då såklart. Man får inte glömma att det såg lite annorlunda ut utanför Sverige också. Där såldes en del downloads och lite fysiskt, men här var det stendött. Det var sjukt deppigt, alla vara oroliga för sina jobb och framtiden. Eller de var inte ens oroliga, de visste att det var kört. Flera år var det så. Spotify ändrade det där, ganska mycket på egen hand. 

Under dessa 25 år har rostern ändrats lite också?

– Ja, det var ju lite hårdare där i början. Refused och Fireside. Sen var det ju Loosegoats. Den första soloskivan var med Kristofer (Åström, reds.anm.) och då gick jag in på mer singer/songwriter och americana. Det var egentligen inte medvetet och jag var nog inte så pigg på det där, men för att hålla god stämning med Fireside och Loosegoats släpptes deras soloskivor. Och de blev ju bland de bäst säljande vi hade…

Och nu på senare tid har det bland annat varit Vasas Flora och Fauna?

 – Ja, det är en lite annan historia med Vasas. Det är den första av ”nystartsskivorna”. Jag fick den där plattan och spelade den och försökte nästan glömma den ett tag. Men det var en så bra historia med det finlandssvenska och allt. Jag trodde det skulle bli en jättesmal grej. Vi hade releaseparty på Scalateatern där vi hoppades på att det skulle komma 50, men det slutade med att vi fick stänga dörrarna, folk fick gå hem, haha.

 Kommer ihåg att jag köpte deras debut på Popaganda något år, vit vinyl, snyggt…

– Ja, den sålde bra! Tror vi har gjort fyra pressningar på den!

Slutligen: hur ser året ut framöver?

– Jag ska köra den här 25-årsgrejen lite. Göra nedslag på andra platser, kanske Umeå och så. Sen har jag lite idéer på att göra nedslag på någon specifik platta, sjukt nördigt så, det gillar jag. Utöver det ligger har jag tänkt att signa på lite fler band och artister.

 

Att hitta ett indiebolag som är mer indie än Startracks är en omöjlighet. Enmansbolaget har överlevt kriser och fortsätter att leverera till dags datum. Detta jubileum kommer att firas på Södra Teatern 22/2 och det kommer bli en celeber tillställning med ett urval av artister som genom åren släppt sina alster genom bolaget.

Om Ernst Adamsson Borg

Kolla även

Bråvalla 2015

Bråvalla 2015 – Ett välsmort tyskt maskineri

Zeros Tobias Pettersson rapporterar från Bråvallafestivalen 2015.