Popaganda 2016 – Dag ett med FKA Twigs, Little Jinder och Years & Years

Zero rapporterar från fredagen på Popaganda, där FKA Twigs, Little Jinder, Years & Years, Elias, Markus Krunegård, Madi Banja, Susanne Sundfør, Moon City Boys samt Vasas Flora och Fauna spelade.

Det är den första dagen på Popaganda och förutsättningarna kunde knappast ha varit bättre. Solen stod högt på himlen och termometern gick på högvarv. Men kanske än mer viktigt än det så älskade vädret var de band och artister som skulle ställa sig på någon av Popagandas scener under den första dagen.

 

Vasas Flora och Fauna på Popagandafestivalen 2016. Foto: Ernst Adamsson Borg.
Vasas Flora och Fauna på Popagandafestivalen 2016. Foto: Ernst Adamsson Borg.

Vasas flora och fauna

Invigningen hanterades klanderfritt av den melankoliskt vackra folkpoptrion Vasas flora och fauna. Det bjuds på material från både den fullängdare som kom 2015 och även låtarna från deras senaste singel ”Honda Monkey”. Finlandssvensk stämsång, melodiska pianoslingor och vackra texter. En fin, avskalad och lugn start på en otroligt varm första festivaldag.

Moon City Boys på Popagandafestivalen 2016. Foto: Ernst Adamsson Borg.

Moon City Boys

Den lilla scenen kokar och Moon City Boys äntrar scenen. Bandet startade 2011 och enligt dem själva kunde ingen spela något instrument ordentligt men bestämde sig ändå för att starta band. Nu, fem år och ett par releaser senare, står det ganska klart att de lärt sig spela. Visserligen är det lite skränigt här och där, men det är precis så det ska vara. Det är hårda basgångar, ilande gitarrer och smattrande trummor. Även en viss inspiration av den hårdare skolans surfmusik kan till och från urskiljas, vilket inte är mig emot.

Susanne Sundfør på Popagandafestivalen 2016. Foto: Ernst Adamsson Borg.
Susanne Sundfør på Popagandafestivalen 2016. Foto: Ernst Adamsson Borg.

Susanne Sundfør

Oj, oj, oj. Tokigt bra. Pop, electro och med en bas som slår i bröstkorgen som en hjärtstartare. Sundførs förmåga att blanda genrer till en välljudande musikalisk upplevelse är häpnadsväckande. ”Delirious” åker direkt upp på top fem av framträdandena på Popaganda, är såpass säker att jag vågar häva ur mig det innan jag ens sett vad lördagen har att erbjuda.

Madi Banja på Popagandafestivalen 2016. Foto: Ernst Adamsson Borg.
Madi Banja på Popagandafestivalen 2016. Foto: Ernst Adamsson Borg.

Madi Banja

Madi Banja bokades verkligen i sista minuten. Artisten som skulle spelat, Shura, ställde in och Banja fick ta platsen. Med tanke på att han antagligen blev bokad kvällen innan lyckas Banja bjuda på en ganska minnesvärd show. I mina öron är det dock inte det absolut bästa som finns på den svenska R&B och hip hop-scenen. Men charm har han och i slutändan blir det ganska bra.

Markus Krunegård på Popagandafestivalen 2016. Foto: Ernst Adamsson Borg.
Markus Krunegård på Popagandafestivalen 2016. Foto: Ernst Adamsson Borg.

Markus Krunegård

Ja, vad ska man säga. Han har väl gjort sig ett namn på den svenska musikscenen och kammat hem såväl priser som guldskimrande recensioner. Men i ärlighetens namn blir man lite trött på män med gitarr som sjunger pretentiösa texter.

Elias på Popagandafestivalen 2016. Foto: Ernst Adamsson Borg.
Elias på Popagandafestivalen 2016. Foto: Ernst Adamsson Borg.

Elias

Nytt stjärnskott på den svenska musikhimlen. Ung södermalmsbo med rötter i Södra Latins musikklasser. Rösten har han och musiken är stundtals bra. Lite soul här och lite pop där. Men tyvärr blir det lite långrandigt och låtarna börjar efter en stund låta skrämmande lika varandra. Men han är ung och utvecklingspotentialen är därmed stor.

Years & Years på Popagandafestivalen 2016. Foto: Ernst Adamsson Borg.
Years & Years på Popagandafestivalen 2016. Foto: Ernst Adamsson Borg.

Years & Years

Pojkband som tilltalar, skulle det kunna beskrivas som. Det sprudlar av glädje och sångaren Olly Alexander hoppar runt på scen likt ett barn på julaftonsmorgon. Något som inte förvånar, för man blir faktiskt ganska lycklig av att stå under scen och titta på dem. De bjuder även på kanske den mest minnesvärda konserten på Popaganda i år. Efter ett par låtar bjuder nämligen Alexander in en man vid namn Chris på scen. Vem han är vet jag inte, men inte helt otippat om han skulle vara manager eller dylikt. Denna Chris bjuder i sin tur in sin flickvän och friar på scen, lite filmiskt och ganska blödigt, men trots allt lite gulligt.

Little Jinder på Popagandafestivalen 2016. Foto: Ernst Adamsson Borg.
Little Jinder på Popagandafestivalen 2016. Foto: Ernst Adamsson Borg.

Little Jinder

Hon är kaxig, verkar vara ganska jobbig men samtidigt rätt cool. Det bjuds på konfetti, rökmaskiner i tokiga mängder och fyrverkerier. Musiken är pop med inslag av electro här och var. Älskad av publiken är hon också. Själv har jag lite svårt för henne, något som inte blir bättre av att Markus Krunegård kommer in på scen och medverkar på en låt.

FKA Twigs på Popagandafestivalen 2016. Foto: Ernst Adamsson Borg.
FKA Twigs på Popagandafestivalen 2016. Foto: Ernst Adamsson Borg.

FKA Twigs

Beskrivits som väldigt avant garde när det kommer till att skapa musik, något jag är benägen att hålla med om. Så nyskapande att det blir lite jobbigt att lyssna på. Olika ljud från elektriska apparater haglar ut över Eriksdalsbadet, några skär ganska tvärt in i trumhinnorna. Men det är nog det som är charmen. Kanske är jag för bakåtsträvande för att förstå mig på hennes musik. Häftig är hon dock, FKA Twigs.

Om Ernst Adamsson Borg

Kolla även

Pet Shop Boys offentliggör nytt album

Hör första singeln här.