Wednesday , June 19 2024

Alternativa jullåtar 2016

Vad gör man när man tröttnat på Whams ”Last Christmas” och Triads ”Tänd ett ljus”? Jo, man söker sig till lite mer utmanande jullåtar. Men hur bra Adolphson & Falks ”Mer jul”, The Pogues ”Fairytale of New York” och Bing Crosby & David Bowies ”Little Drummer Boy” än är, så har man hört dem lite väl ofta. Zero gräver därför lite djupare i decembersnön och bjuder här på en egenhändigt ihopsatt Absolute Alternative Christmas. Här i ny och uppdaterad 2016-version.

 snowcure

Pet Shop Boys – ”It Doesn’t Often Snow at Christmas”

Vår alternativa julsångskavalkad startar med de sofistikerade herrarna Neil Tennant och Chris Lowe. 2009 släppte Pet Shop Boys EP:n ”Christmas”, som bland annat innehöll den här eleganta och tänkvärda trudelutten:

 Saint Etienne – ”I Was Born on Christmas Day”

 Vi fortsätter med mer snygg, brittisk elektropop. På Saint Etiennes stämningsfulla ”I Was Born on Christmas Day” gästsjunger ingen mindre än Tim Burgess från The Charlatans. Inte illa!

Goldfrapp – ”Winter Wonderland”

Vad sägs om lite gnistrande technofierad pop för soliga vinterdagar? Skönsjungande Alison Goldfrapp träffar huvudet på spiken:

Kate Bush – ”December Will Be Magic Again”

En ung Kate Bush framför en finstämd och dramatisk julvisa. Ja, här kan man definitivt prata om musikmagi!

The Smashing Pumpkins – ”Christmastime”

Innan Billy Corgan blev en pretentiös medelålders man var han en genialisk ung man. Under nittiotalet släppte The Smashing Pumpkins ett par lysande album, som den Depeche Mode-influerade fullträffen Adore. Från samma period kommer den symfoniska poppärlan ”Christmastime”.

Devo – ”Snowball”

De amerikanska ”de-evolutionisterna” Devo utmanar med snöbollskrig. Härligt smattrande syntar och dadaistiska hattar väntar i detta liveklipp från 1980: ”Snowball”.

Run-D.M.C. – ”Christmas in Hollis” 

När tomten beger sig till de södra delarna av Queens, New York City, har han naturligtvis med sig guldkedjor och Adidas-skor. Kan det egentligen bli coolare än att fira jul i Hollis tillsammans med DJ Run, Jam Master Jay och Darryl “D.M.C.” McDaniels?

Nina Hagen – ”Stille Nacht”

Nina Hagen har inte bara skapat utmanande musik med ett spektrum från punk och new wave till ska och industrirock. Hon har dessutom varit en framgångsrik skådespelerska, ifrågasatt konservativa normer, kämpat för mänskliga rättigheter och varit en stor inspirationskälla för fritänkare världen över. Så lyssna med andakt till hennes fina version av julklassikern ”Stilla natt”.

Sisters of Mercy – ”Driven Like The Snow” 

Precis som tidigare nämnde Billy Corgan är Andrew Eldritch ett geni som stundtals går lite vilse i sina höga ambitioner. Exakt vad Eldritch pysslat med de senaste 20 åren är det inte många som vet. Han har i alla fall inte spelat in några nya skivor. Men rimligen går det inte heller att toppa Sisters of Mercys åttiotalsmästerverk Floodland, varifrån det mystiska vintereposet ”Driven Like The Snow” är hämtat.

Covenant – ”Winter Comes”

Helsingborgs elektroniska stoltheter, Covenant, gör inte bara utmärkt dansmusik, utan har även en atmosfärisk och suggestiv sida. Vilket svala och melankoliska ”Winter Comes” är ett klockrent exempel på:

All About Eve – ”December”

Trots direkta kopplingar till både The Mission och The Church är brittiska All About Eve sorgligt okända utanför hemlandet. Deras psykedeliska new wave-rock borde fått mycket större uppmärksamhet. Njut av vackra ”December”:

Cocteau Twins – ”Frosty the Snowman”

När vi ändå är inne på engelska kultband: Cocteau Twins var fantastiska! Vilka makalösa stämningar de skapade! Vilken gudabenådad sångerska Elizabeth Fraser var (och fortfarande är)! Deras tolkning av femtiotalsklassikern ”Frosty the Snowman” ger rysningar av välbehag:

Erasure – ”Gaudete”

Elektropopkungen Vince Clarke och den store sångaren Andy Bell. Tillsammans lyckas de få en latinsk julvisa från 1500-talet att låta modern. Enigma har mycket att lära här!

The Killers – ”A Great Big Sled”

Modern postpunk med starka julvibbar. Las Vegas-bandet The Killers, i gott sällskap med Curves Toni Halliday, lyckas verkligen pricka in den rätta stämningen med ”A Great Big Sled”.

Thomas Di Leva – ”Julens stjärna”

Sveriges främsta rymdblomma och kärlekspoet kombinerar, precis som vanligt, smarta popmelodier med en genomtänkt text. Låt julens stjärna ledsaga dig!

Tori Amos – ”Winter”

På Tori Amos alldeles utmärkta debutalbum, Little Earthquakes, hittar vi den starka balladen ”Winter”. Kanske ingen renodlad julsång, men visst är det väldigt snyggt när Tori sjunger ”I get a little warm in my heart when I think of winter…”

Glasvegas – ”A Snowflake Fell (And It Felt Like A Kiss)”

En storslagen och romantisk visa framförd på skotsk dialekt. Glasvegas ”A Snowflake Fell (And It Felt Like A Kiss)” sitter lika rätt som en kopp varm choklad i decemberkylan.

Tyskarna från Lund – ”Achtung X-mas”

Studentikos humor, låtsastyska och en basgång stulen från ”Trans Europa Express”. Tyskarna från Lund borde inte kunna komma undan med det här, men ”Achtung X-mas” är så rolig och charmig att man kapitulerar och korkar upp glühweinet.

Within Temptation – ”Gothic Christmas”

Om du tycker att julen känns lite väl positiv och ljus, kan Within Temptations bombastiska ”Gothic Christmas” vara ett möjligt motgift. Men akta dig för ondskan med svart mule,”Ragnagord, the evil raindeer overlord”.

Anders F. Rönnblom – ”Det är inte snön som faller”

Vi avslutar denna videokavalkad storstilat med den bästa svenska jullåten någonsin. Anders Folke Rönnbloms poppunkiga slagdänga “Det är inte snön som faller”, med tillhörande tecknad video, är precis lika relevant idag, 2016, som när den släpptes 1980!

Precis som det där ankprogrammet på dopparedagen, så vill även vi göra reklam för ett modernt kulturfenomen. Nämligen en sprillans ny julkompilation vid namn Hell Santa Vol. 1 – En jülskiva för vanligt fôlk, där bland andra Andreas Wandegren och Strauss ex Machina medverkar.

Zero önskar alla läsare fortsatt julmys! Ni hittar de flesta av jullåtarna och några andra i Spotify-listan nedan:

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Alternativa jullåtar

Vad gör man när man tröttnat på Whams ”Last Christmas” och Triads ”Tänd ett ljus”? …