Wednesday , July 17 2024

Alternativa jullåtar

Vad gör man när man tröttnat på Whams ”Last Christmas” och Triads ”Tänd ett ljus”? Jo, man söker sig till lite mer utmanande jullåtar. Men hur bra Adolphson & Falks ”Mer jul”, The Pogues ”Fairytale of New York” och Bing Crosby & David Bowies ”Little Drummer Boy” än är, så har man hört dem lite väl ofta. Zero gräver därför lite djupare i decembersnön och bjuder här på en egenhändigt ihopsatt Absolute Alternative Christmas.
WEB erasure

Pet Shop Boys – ”It Doesn’t Often Snow at Christmas”

 Vår alternativa julsångskavalkad startar med de sofistikerade herrarna Neil Tennant och Chris Lowe. 2009 släppte Pet Shop Boys EP:n ”Christmas”, som bland annat innehöll den här eleganta och tänkvärda trudelutten:

Christopher Rye – ”The Christmas Moon”

 Låt oss gå vidare med den förhållandevis okände, men mycket duktige britten Christopher Rye, som bjuder på en snygg elektronisk poplåt från sitt album The Silent Age: ”The Christmas Moon”.

The xx – ”Last Christmas”

Whams ”Last Christmas” är visserligen en bra poplåt, men man har hört den till förbannelse. Den nästan aggressivt gulliga videon gör det inte bättre. Låt oss därför lyssna på en fullständigt avskalad och ”ogullig” cover, där Londonbandet The xx lyfter fram helt andra sidor av jättehiten.

Thomas Di Leva – ”Julens stjärna”

Sveriges främsta rymdblomma och kärlekspoet kombinerar, precis som vanligt, smarta popmelodier med en genomtänkt text. Låt julens stjärna ledsaga dig!

The Smashing Pumpkins – ”Christmastime”

Innan Billy Corgan blev en pretentiös medelålders man var han en genialisk ung man. Under nittiotalet släppte The Smashing Pumpkins ett par lysande album, som den Depeche Mode-influerade fullträffen Adore. Från samma period kommer den symfoniska poppärlan ”Christmastime”.

Devo – ”Snowball”

De amerikanska ”de-evolutionisterna” Devo utmanar med snöbollskrig. Härligt smattrande syntar och dadaistiska hattar väntar i detta liveklipp från 1980: ”Snowball”.

All About Eve – ”December”

Trots direkta kopplingar till både The Mission och The Church är brittiska All About Eve sorgligt okända utanför hemlandet. Deras psykedeliska new wave-rock borde fått mycket större uppmärksamhet. Njut av vackra ”December”:

Cocteau Twins – ”Frosty the Snowman”

När vi ändå är inne på engelska kultband: Cocteau Twins var fantastiska! Vilka makalösa stämningar de skapade! Vilken gudabenådad sångerska Elizabeth Fraser var (och fortfarande är)! Deras tolkning av femtiotalsklassikern ”Frosty the Snowman” ger rysningar av välbehag:

Erasure – ”Gaudete”

Elektropopkungen Vince Clarke och den store sångaren Andy Bell. Tillsammans lyckas de få en latinsk julvisa från 1500-talet att låta modern. Enigma har mycket att lära här!

The Hacker – ”Electronic Snowflakes”

Franske Michel Amato, mer känd som The Hacker, brukar oftast bjuda på kaxig electroclash eller funkig techno. Den här gången drar han emellertid ner på tempot. ”Electronic Snowflakes” är precis lika vacker och suggestiv som titeln antyder.

Goldfrapp – ”Winter Wonderland”

Vad sägs om lite gnistrande elektronisk pop för gnistrande vinterdagar? Skönsjungande Alison Goldfrapp träffar huvudet på spiken:

Sisters of Mercy – ”Driven Like The Snow”

 Precis som tidigare nämnde Billy Corgan är Andrew Eldritch ett geni som stundtals går lite vilse i sina höga ambitioner. Exakt vad Eldritch pysslat med de senaste 20 åren är det inte många som vet. Han har i alla fall inte spelat in några nya skivor. Men rimligen går det inte heller att toppa Sisters of Mercys åttiotalsmästerverk Floodland, varifrån det mystiska vintereposet ”Driven Like The Snow” är hämtat.

Nina Hagen – ”Stille Nacht, Silent Night”

Nina Hagen har inte bara skapat utmanande musik med ett spektrum från punk och new wave till blues och industrirock. Hon har dessutom varit en framgångsrik skådespelerska, ifrågasatt konservativa normer, kämpat för mänskliga rättigheter och varit en stor inspirationskälla för fritänkare världen över. Så lyssna med andakt till hennes fina version av julklassikern ”Stilla natt”.

The Futureheads – ”Christmas Was Better In The 80s”

Var jularna verkligen bättre på åttiotalet? Tja, åtminstone så ägnade folk varandra mer uppmärksamhet än Facebookflödet. Indierockiga The Futureheads sparar inte på nostalgin i ”Christmas Was Better In The 80s”.

Tori Amos – ”Winter”

På Tori Amos alldeles utmärkta debutalbum, Little Earthquakes, hittar vi den starka balladen ”Winter”. Kanske ingen renodlad julsång, men visst är det väldigt snyggt när Tori sjunger ”I get a little warm in my heart when I think of winter…”

Glasvegas – “A Snowflake Fell (And It Felt Like A Kiss)”

En storslagen och romantisk visa framförd på skotsk dialekt. Glasvegas ”A Snowflake Fell (And It Felt Like A Kiss)” sitter lika rätt som en kopp varm choklad i decemberkylan.

Hurts – ”All I Want for Christmas Is New Year’s Day”

”Symfonisk, julig och melankolisk”. Ungefär så skulle man kunna beskriva Hurts populära singel från 2010: ”All I Want for Christmas Is New Year’s Day”.

Tyskarna från Lund – ”Achtung X-mas”

Studentikos humor, låtsastyska och en basgång stulen från ”Trans Europa Express”. Tyskarna från Lund borde inte kunna komma undan med det här, men ”Achtung X-mas” är så rolig och charmig att man kapitulerar och korkar upp glühweinet.

Ozzy Osbourne & Jessica Simpson – ”Winter Wonderland”

Ozzy Osbourne har visat lite tveksamt omdöme vid ett par tillfällen. Som när han bet huvudet av en fladdermus. Eller när han snortade myror. Och inte minst när han dök upp som förvirrad, sluddrig familjefar i den märkliga realityserien The Osbournes. Är då julduetten med Jessica Simpson en flipp eller flopp? Jo, den är faktiskt rätt stämningsfull. Dessutom är videon, där ”mörkrets furste” bygger en snögubbe, hyfsat underhållande.

Within Temptation – ”Gothic Christmas”

Om du tycker att julen känns lite väl positiv och ljus, kan Within Temptations bombastiska ”Gothic Christmas” vara ett möjligt motgift. Men akta dig för ondskan med svart mule,”Ragnagord, the evil raindeer overlord”.

Anders F. Rönnblom – ”Det är inte snön som faller”

Vi avslutar denna videokavalkad storstilat med den bästa svenska jullåten någonsin. Anders Folke Rönnbloms poppunkiga slagdänga “Det är inte snön som faller”, med tillhörande tecknad video, är precis lika relevant idag 2015 som när den släpptes 1980!

UPPDATERING: Som “julbonus” vill vi förresten även slå ett slag för en jullåt med den mycket kreative, före detta Zero-medarbetaren Johann Strauss: “Åh, helvete”.

Zero önskar alla läsare fortsatt julmys! Ni hittar de flesta av jullåtarna och några andra i Spotify-listan nedan:

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Lowe - Rickard, Leo och Medhi

LOWE återförenas för hyllningslåt till Ukraina

Svenska LOWE hade under sina aktiva år störst framgångar i östra delarna av Europa. Nu …