Bruce Springsteen – Chapter and Verse (album)

Review Overview

Betyg - 5

5

En trevlig och passande skiva att ha i bakgrunden när man läser Springsteens aktuella självbiografi, men annars finns det klart bättre samlingar med New Jerseys störste son.

User Rating: Be the first one !

En levande legend, som ger ett väldigt sympatiskt och vettigt intryck, släpper en självbiografi. Verkligen trevligt! Naturligtvis ser jag fram emot att läsa Bruce Springsteens drygt 500-sidiga ”Born To Run”.

I samband med boksläppet bjuder ”Bossen” även på en ny samlingsskiva, Chapter and Verse, med utvalda låtar som ska ackompanjera läsningen.

chapter-and-verse
Columbia/Sony

Jag gillar verkligen konceptet, men kan samtidigt inte låta bli att fundera på om världen verkligen behöver ytterligare en Springsteen-samling. Vi har ju redan Greatest Hits (1995, som innehåller de fina ”Murder Incorporated” och ”Secret Garden”), The Essential (som ger en utmärkt, hela 30 spår lång överblick), Greatest Hits (2009, som inte heller är oäven) och Collection 1973-2012 (som påminner om den senare Greatest Hits-skivan, men fokuserar lite mer på låtar från 2000-talet).

Men Chapter and Verse består alltså av Mr. Springsteens personliga favoriter och nyckellåtar. Det låter onekligen spännande.

Dessvärre (fast kanske föga förvånande?) visar sig Bruce vara förtjust i sina stora hits. Chapter and Verse bjuder följaktligen på ”Badlands”, ”The River”, ”Brilliant Disguise” och den överbombastiska ”Born in the U.S.A”. Naturligtvis är även ”Born to Run”, som gett självbiografin dess namn, med. Inget ont om dessa klassiska låtar, men man kan lugnt påstå att man hört dem förr. Kunde vi åtminstone inte fått några remixer, demo- eller liveversioner?

De utvalda albumspåren, som ”Growing Up” och ”My Father’s House”, känns snäppet intressantare. Jag fascineras även över att herr Boss låtit den intetsägande muskelrockbagatellen ”Living Proof” representera början av 90-talet istället för bortglömda pärlor som ”If I Should Fall Behind” eller ”With Every Wish”. Nåja, självbiografin kommer förmodligen att förklara varför.

Det stora köpargumentet för Chapter and Verse borde dock vara de fem tidigare osläppta låtarna. Tre av dessa är inspelningar från Bruces tonårsdagar, då han harvade runt i garageband som The Castiles och Steel Mill. Visst är det charmigt att höra den blott sjuttonårige spjuvern Springsteen ta i allt vad tygen håller, men varken ljudkvaliteten eller själva kompositionerna övertygar. Efter en genomlyssning känner man sig förhållandevis nöjd…

Åtskilligt bättre är då ”Ballad of Jesse James” och ”Henry Boy”, som visar en ung, hungrig artist på väg mot framtida stordåd. Men inte heller dessa spår lyfter skivan till några högre höjder.

Hur kan man då summera Chapter and Verse? Jo, en hel del smaklig skåpmat, ett par snygga albumspår, några mer svårförståeliga val och lite småseg ”arkeologi” (för att låna ett begrepp från Kraftwerks chefrobot Ralf Hütter). På alla sätt en trevlig och passande skiva att ha i bakgrunden när man läser Springsteens aktuella självbiografi, men annars finns det klart bättre samlingar med New Jerseys störste son. Däremot får det “genuint springsteenska” skivfodralet full pott!

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Greg Copeland – The Tango Bar

Skriver man en låt som heter ”Lou Reed” måste skivan naturligtvis avlyssnas. Greg Copeland har …