Saturday , April 13 2024

Greg Copeland – The Tango Bar

Betyg - 7

7

Snygg americana från en artist som återkommit efter många år.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: F&H/Hemifrån/Paraply

Skriver man en låt som heter ”Lou Reed” måste skivan naturligtvis avlyssnas. Greg Copeland har skrivit en sådan sång och låten finns på The Tango Bar, hans nya cd. Medverkar på albumet gör också sångerskorna Inara George och Caitlin Canty. 

Skivomslaget föreställer en 22-årig Greg Copeland tillsammans med sin dåvarande hustru Pamela Polland och två manliga främlingar som när bilden togs var i 70-årsåldern. Idag är Copeland själv 74 bast. Denna tidsresa till konvolut för oss tillbaka till 1982. Det året albumdebuterade Copeland med Revenge Will Come på skivbolaget Geffen. Time Magazine hade med plattan på sin lista över årets tio bästa album, tillsammans med idag klassiska plattor som Elvis Costellos Imperial Bedroom och Bruce Springsteens Nebraska. Trots detta ignorerade Geffen Copeland och en solokarriär som kunde bli lysande föll i bitar. Först 2008 gjorde Copeland en ny skiva, kallad Diana And James. Vad som har hänt sedan dess förtäljer inte historien, men nu är i alla fall The Tango Bar släppt och Jackson Browne torde vara stolt över sin gamle high school-polare och låtskrivarkompis. De skrev bl.a. ”The fairest of the seasons” åt Nico, vilket kan förklara Lou Reed-låten på detta album. The Tango Bar är en skön platta, den drar en in på samma vis som en bra Leonard Cohen-lp kan göra. Oftast sjunger Copeland själv, men ibland överlåter han mikrofonen åt skönsjungande Inara George och Caitlin Canty vilket ger plattan en större bredd och dynamik. Greg Leisz, välkänd musiker och producent (K.D. Lang, Eric Clapton, Emmylou Harris, Joe Cocker, Jackson Browne m.fl.) medverkar på gitarr, steel och sång. Det här är välgjord musik, sådan öronen ska inhalera medan sångerna sakta växer i medvetandet. Det hela är snyggt, avslappnat, amerikanskt och avskalat utan att bli naket. Vuxenmusik med seriöst innehåll helt enkelt.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

V/A – Peter Torséns Ungdomssynder

Peter Torséns Ungdomssynder är en samlingsplatta, baserad på 50 års popsnideri och med smakprov från …