Thursday , December 1 2022

Earth Kids – Svävande elektropop med ett annorlunda koncept

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

Elektronisk drömpop, kreativa scenshower och genomtänkta filosofier. Detta och mycket mer väntar den som vågar ta steget in i Earth Kids parallella universum. Zero presenterar en ung Helsingborgsduo som är på väg ut i världen.

Många band harvar runt i åratal utan att komma någon vart. För andra ramlar pusselbitarna på plats mer eller mindre direkt. Earth Kids från Helsingborg tillhör definitivt den senare kategorin. Trots att duon bara spelat tillsammans i ett knappt år, har de redan fått mycket uppmärksamhet och nått beundransvärda framgångar.
– Jag tror att folk gillar vårt helhetskoncept, menar Louice Lindberg. Även om musiken står i första rummet, så handlar Earth Kids även om andra konstformer.
– På scen är vi ganska teatrala, utvecklar Wilma Andersson. Ibland varvar vi låtarna med dikter eller performanceliknande inslag. Vi är dessutom noga med att klä oss uttrycksfullt och personligt.

Earth Kids brukar uppträda med färgglada peruker och kreativa sminkningar.
– Det är inte bara för att göra showen intressantare och mer mångfacetterad, utan även ett sätt att lämna vardagen bakom oss, förklarar de. När vi står på scen är vi liksom inte Wilma och Louice längre. Istället känner vi oss fria och kan göra precis vad vi vill.

Helsingborgsduon kallar sin musik “elektronisk drömpop som man både ska kunna dansa och gråta till”.
– Det låter kanske lite pretentiöst, erkänner Wilma småleende. Men vad vi menar är att musiken ska innehålla flera lager och kunna väcka motstridiga känslor. Första gången man hör en av våra låtar kanske man främst lägger märke till melodin och beatet, men om man lyssnar lite noggrannare märker man att något mörkare sjuder under ytan.
– Å andra sidan kan man naturligtvis även gråta av glädje, flikar Louice in. Det viktiga är att folk berörs på flera plan.

Louice skapar det mesta av musiken på mjukvarusyntar. Organiska ljud vävs sedan in för att komplettera det digitala soundet och ge en varmare känsla.
– Till en låt samplade jag till exempel fallande regndroppar, berättar hon. Det blev en vacker kontrast som tillförde en extra dimension.

Bandets texter kan uppfattas som en smula kryptiska, då de utspelas i ett parallellt universum.
– Det är vår egen drömvärld, förklarar Wilma. Låtarna berättar, tillsammans med resten av Earth Kids-konceptet, en form av historia. Men det är inte en vanlig, linjär berättelse, utan snarare löst sammanhängande anekdoter som kan tolkas på många sätt.

Tjejerna hämtar inspiration från många och varierade håll.
– Vi har influerats en del av electroband som Chvrches och The Knife, berättar Wilma. En annan stor förebild är Lady Gaga, som vi faktiskt har haft turen att få träffa.
– Men vi har även färgats mycket av teater, film och performancekonst, fortsätter Louice. En annan inspirationskälla är möten med intressanta människor. Häromveckan hängde jag till exempel med en hemlös konstnär en dag. Det satte många tankar i rörelse…

Efter att ha skördat imponerande framgångar i musiktävlingar som Musik Direkt och Popkorn siktar Earth Kids nu mot nya mål. De har redan gjort ett par konserter i sommar och i augusti är ytterligare två spelningar inbokade: en på Helsingborgsfestivalen Hx och en på musikpicknicken Musique Piquenique i Förslöv.
– Vi är jätteladdade och helt inriktade på att göra våra bästa spelningar hittills, poängterar de. Att spela inför hemmapublik på Helsingborgsfestivalen blir självklart mäktigt, men vi ser precis lika mycket fram emot den intima stämningen på musikpicknicken.

Efter spelningarna packar de sina resväskor och flyttar ner till Berlin på obestämd tid.
– Vi ska plugga tyska, försöka få in en fot på Berlins elektroniska scen och bygga ut vårt musikaliska nätverk, berättar Louice.
– Någon gång i höst kommer vi dessutom att släppa singeln “Made of Gold”, så det är mycket spännande på gång, avslutar Wilma förväntansfullt leende.

För mer information rekommenderas Earth Kids Facebook-sida.

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!

Kolla även

Social Ambitions – tillbaka med sin tredje fullängdare

Under namnet Social Ambitions har Anders Karlsson och Mikael Arborelius bjudit på ett brett spektrum …