Showdown State – Ny svensk punkpop utan begränsningar

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

Lasse Pop, Anna, Nicklas, Peter och Max. En kvintett med många viljor, idéer och influenser. I deras kultiverade sällskap bjuds det på allt från Ace Frehley-influerade gitarriff till smått burleska scenutstyrslar. Zero presenterar Sveriges nya punkpophopp, Showdown State.

En speciell dynamik uppstår ofta när personer från skilda bakgrunder jobbar mot ett gemensamt mål. Så även i musikvärlden. Vad händer då när ett par rutinerade punkrävar från västkusten och ett par pigga indierockare från Bjärebygden stänger in sig i en studio tillsammans? Jo, i mötet växer en speciell kemi fram och det bildas en helhet som är större än summan av de enskilda delarna.
– På pappret är Showdown State nog en ganska märklig konstellation, filosoferar Lasse Pop. Det skiljer tjugo år mellan bandets yngsta och äldsta medlem. Vi har rört oss i olika kretsar och gått på olika klubbar. Två är övertygade veganer medan resten aldrig tackar nej till en burgare. Ovanpå allt annat bor vi på skilda orter. I teorin borde vi kanske inte förstå varandra så bra som vi gör? Men trots alla våra olikheter befinner vi oss på precis samma våglängd. Redan första gången vi repade ihop kändes det fantastiskt!
– Grejen är att vi kompletterar varandra, utvecklar Max Lingmark. Eftersom vi alla sitter inne med olika kunskaper och erfarenheter, finns det alltid någon som har en spännande idé på lager.
– Ja, kreativiteten brukar verkligen sjuda i studion, nickar Peter Rode.
– Vi har dessutom jävligt roligt ihop, poängterar Anna Lingmark. Man åker alltid hem från replokalen med ett leende på läpparna.

Föga oväntat har den mångsidiga kvintetten intressanta och varierade inspirationskällor.
– För mig, som växte upp på sjuttiotalet, har New York Dolls en speciell plats i hjärtat, börjar Lasse Pop.
– Jag är inne på allt från Fleetwood Mac till Guns N’ Roses, fortsätter Anna. Det beror helt på dagshumör och sinnesstämning.
– Vi får inte glömma T. Rex heller, flikar Peter in.
– Jag tror inte att vi har någon speciell husgud, men man skulle kanske kunna säga att Iggy & The Stooges är en gemensam nämnare som alla gillar, summerar Max.

Resultatet av de många idéerna och spännande influenserna blir energifylld musik som spänner över ett brett spektrum och anknyter till både punk, glam och pop.
– Vårt album kommer att innehålla allt från “stenhårt bröl” till melodiösa låtar, berättar Anna. Men samtidigt kommer det att finnas en röd tråd, vad gäller arrangemang och stämningar.

Som aptitretare inför den kommande fullängdaren släppte Showdown State nyligen singeln “Deuce Revamped”.
– Den känns som en bra representant för vårt sound och vad vi står för, menar Peter.
– Riffet är inspirerat av den gamla Kiss-klassikern “Deuce”, vilket förklarar den kanske lite skumma titeln, avslöjar Lasse Pop leende.
– Vi är även väldigt nöjda med musikvideon, som på ett rakt och bra sätt visar vilka vi är, utvecklar Anna.

Den visuella biten är viktig för Showdown State. Inte minst för Anna, som tidigare jobbat som frisör och make-up-artist.
– En väldigt duktig designer, Johanna Nilsson i Göteborg, kommer att hjälpa mig med mina scenkläder, berättar hon glädjestrålande. Det ska vara retrokänsla på dem. Lite ljuvt, men ändå utmanande. Fast inte för extremt. Man skulle kanske kunna kalla det “en kombination av burlesk och haute couture”. Tanken är att jag ska vara fint klädd, men ändå stå och skrika på scen. Kontrasten är viktig. Det ska vara punkigt, men liksom inte “stereotypt punkigt” med nitar eller håliga byxor. Nej, mer som en societetsdam, fast på ett alternativt sätt. Typ…

Den lika detaljerade som invecklade beskrivningen får bandets manliga medlemmar att börja skratta. Det råder dock inga tvivel om att de litar på Annas goda smak.
– Om Anna har en bra idé om hur scenshowen ska se ut, så kör vi på den, försäkrar Lasse Pop med road min.
– Det ska vara underhållning och hända saker när man spelar live, säger Max med bestämdhet. Det finns inget tråkigare än band som bara står och ser intetsägande ut. Vi vill bjuda på oss själva och göra det lilla extra. Showdown State ska vara en upplevelse som ger mersmak. Och till konceptet hör naturligtvis både coola kläder och rock’n’roll-attityd!

Alla som vill avnjuta smart punkpop och beskåda en energisk scenföreställning bör bege sig till Kajskjulet i Halmstad lördagen den 26 april. Då kommer nämligen Showdown State att göra den halländska natten osäker genom att agera förband åt Mimikry.
– Eftersom vi har våra rötter i Båstads- och Halmstadstrakten är det självklart jättekul med spelningar på hemmaplan, säger Peter. Allt talar för att det kommer att bli en superkväll.
– När vi går upp på scen känns det som att en kraft tar tag i oss, fortsätter Anna. Det blir “vi fem mot världen”. Nästan som en form av berusning. Hämningarna släpper och vi ger allt. Så ni kan räkna med fullt ös!

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Musiktips i januarikylan: Nadia Kazmi

Söker ni kanske efter vacker och lite svårmodig musik som kan värma frusna hjärtan i januarikylan? …