Blipblop – Minimala, monotona och analoga

Foto: Thomas LB Johansson, Copyright TOJ Photography

Zero befinner sig i en av logerna på klubben Babel i Malmö. BlipBlop är kvällens förband till duon Kite. Det råder en starkt entusiastisk känsla i rummet. Känslan leder fram till ett “elektriskt möte” med bandmedlemmarna i elektropopgruppen. Bandets motto står klart: “Vår musik ska vara minimal, monoton och analog!”

Det är 27 år sedan BlipBlop tog en paus från sitt musicerande. De är nu tillbaka igen och när jag möter bandmedlemmarna utrycker de en sprudlande glädje över att åter få stå på scen. Roger Wennerlund och Pål Roos beskriver sin scenshow:
– Vi vill framföra vår musik på ett minimalistiskt sätt. Förmedla en enkel och popig livekänsla med endast en monosynth och en mick på scen. Har man en monosynth måste man ta sig an utmaningen att verkligen spela låtarna. Vi gillar det. Det var en av de grundläggande anledningarna till att vi startade vårt band.

Jag ställer den spontana följdfrågan om huruvida de föredrar analoga synthar eller moderna mjukvarusynthar. De ler och svaret kommer direkt:
– Definitivt analoga synthar, för de både kräver mer av oss och har en mycket skönare känsla.

När jag möter BlipBlop på Babel ska de strax gå på scen som förband till Kite. Det skapar en nyfikenhet om vad BlipBlop känner inför rollen som förband och vad de vet om Kite.
– Spännande! Vi tycker att de är kul att få vara förband till dem. Det är ett kreativt band som inte tänker konservativt och traditionellt när de skapar elektronisk musik. De har inte fastnat i “synthträsket” utan tänker nytt och framåt. Vi gillar det. De känns unika och intressanta.

BlipBlop har valt att sjunga på svenska. Roger och Pål, som båda är bördiga från skånska Landskrona, förklarar varför.
– Vi har alltid gjort det. Det är vårt modersmål och det språk vi behärskar bäst. Det känns inte rätt att sjunga på till exempel engelska. Dessutom gillar vi skånska. Vi skäms inte över vår dialekt, utan är istället stolta över den. Bob hund valde att använda svenskan tidigt i sin musik. Det banade väg för fler och vi blev en av dem.

BlipBlop ligger på skivbolaget Dödsdans Records. Detta har haft en avgörande roll för bandets etablering.
– Vi är väldigt tacksamma över deras stöd. Utan dem hade vi inte funnits idag. Vi gjorde alla våra inspelningar på 4-kanalskassettband under 80-talet och tog sedan en paus i musicerandet 1987. Kassettbanden har sedan spritts på Internet. Dödsdans Records fick tag på ett, sökte upp oss och ville göra en skiva. Det kickade igång oss på nytt, gav en fantastisk nytändning och resultatet kan ni höra idag.

Det vilar en glädje över bandet och deras entusiasm går inte att ta fel på. Det genomsyrar inte minst när de, med glimten i ögonen, svarar på frågan om vad som händer efter kvällens gig.
– Vi har en spelning inbokad nästa helg i Stockholm på stället Under bron . Det är den sjätte spelningen under 2013, så det känns som att folk verkar gilla oss. Ovanpå det försöker vi att knåpa ihop lite nytt material. Vi har nämligen fått ett halvt löfte om ett skivsläpp under början av 2014. Det kan bli en EP eller någon annan typ av album. Vi tycker att det är oerhört kul att få vare ett aktivt band igen, efter alla år som förflutit sedan vår paus. Musiken förgyller våra liv!

 

Om Thomas LB Johansson

Musik, natur och möten med människor förgyller mitt liv. Jag gillar och respekterar musik när den är som bäst. Hjärta dunkar lite extra mycket för elekronisk musik och noises men det finns så mycket mer inom musiken som ger mig mersmak och väcker min nyfikenhet. Ja, listan över spännande musik i min värld kan göras väldigt lång...

Kolla även

Unify Separate, 2022

Unify Separate är tillbaka med nya singeln “City of Light”

Stockholmsbaserade duon Unify Separate är tillbaka med nya singeln “City of Light”, ett skimrande och …