Wednesday , February 28 2024

Zynthéria – Helsingborgsklubben som hittat flytet igen

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

Club Zynthéria huserar på en båt, vill hjälpa okända band framåt och har en hejdundrande Depeche Mode-fest på gång. Istället för att ta sig vatten över huvudet lyckades Ia Plato vända skutan och ge Helsingborg en alternativ klubb av klass. Zero har pratat med eldsjälarna bakom rodret.

Club Zynthéria såg dagens ljus för första gången redan för tio år sedan. Ia Plato och hennes dåvarande pojkvän hyrde in sig på Helsingborgs klassiska rockklubb The Tivoli och bjöd på namnkunniga liveakter som Robert Marlow och Hype. Dessvärre gick både relationen och klubben i graven efter något år.

I somras reste sig emellertid Zynthéria, likt Fågel Fenix, åter ur askan. Även nu var det Ia Plato som tog initiativet. Klubben hade dock förmodligen inte återuppstått om inte Martin Palmaer blandat sig i leken.
– Jag hade funderat länge på att dra igång klubben igen, men känt mig lite osäker, då det tar mycket tid och kraft i anspråk, berättar Ia. Men när min gamle vän Martin erbjöd sig att vara medarrangör, vågade jag satsa igen. Hans entusiasm och energi var precis den nytändning som behövdes.

Under hösten låg den dynamiska duon bakom ett flertal uppskattade arrangemang, bland annat en Kraftwerkkväll och en konsert med elektropopgruppen A/d. Nyligen valde dock Martin, av personliga skäl, att lämna Zynthéria. Som tur är hittade Ia snabbt en värdig ersättare i Benjamin Kristiansen.
– Benjamin och jag kompletterar varandra bra, menar Ia. Vi har samma värderingar, men lite olika spetskompetenser. Sedan är han en sann eldsjäl, som verkligen brinner för de saker han tror på.
– Det känns väldigt roligt att få vara med, tackar Benjamin leende. Jag tror att jag har mycket att bidra med. Jag är till exempel bra på tyngre musik, vilket kan bredda klubben, som tidigare haft en ganska “blipp-bloppig” profil.


Ia Plato och Benjamin Kristiansen tar hand om Zynthérias eleganta maskineri.
Foto: Johan Jonasson

Zynthéria riktar, precis som namnet antyder, företrädesvis in sig på synthpubliken.
– Elektropop, EBM och gammal new wave är huvudingredienserna på vårt dansgolv, förklarar Ia. Samtidigt är vi öppna för allt som gästerna vill höra. Det är för deras skull vi driver klubben. Tanken är att de ska gå in på vår Facebooksida och önska låtar inför varje arrangemang.
– Vi är inte enkelspåriga, utvecklar Benjamin. Svartrock och mörk electro är alltid välkommet om låtarna har den rätta känslan. Paradise Lost är till exempel ett av mina favoritband.

Den nya klubblokalen är av det ovanligare slaget. Zynthéria huserar nämligen numera på musikbåten M/S Royal, som ligger längs kajkanten ett stenkast från Helsingborgs centralstation.
– Det är en intim lokal med en skönt alternativ känsla, menar Ia. Det finns nog inte många andra synthklubbar som håller till ute på vattnet.


På Zynthérias havsnära dansgolv gungar det bra. Foto: Johan Jonasson

Med jämna mellanrum kommer Zynthéria att ha liveband på sin flytande scen.
– Vi kommer att satsa på små, förhållandevis okända artister, förklarar Ia. Vi ser gärna Zynthéria som ett slags “plantskola”, där lovande band kan samla erfarenheter inför fortsättningen av sin karriär. Det finns mängder med intressanta akter som tyvärr aldrig får chansen på de större klubbarna. Vi vill gärna hjälpa dem att bryta den onda cirkeln.
– Precis, instämmer Benjamin nickande. Därför håller vi ögon och öron öppna på alla möjliga forum. Självklart får intresserade artister även gärna kontakta oss.

Nästa Zynthéria-arrangemang äger rum den 23 mars. Det rör sig då om en releasefest till Depeche Modes efterlängtade nya album, Delta Machine.
– Det kommer att bli en mycket rolig kväll, utlovar Ia. Depeche Mode-festen “Heaven” äger rum i Malmö, Helsingborg och Stockholm samtidigt, med exakt samma upplägg. Klockan 22.15 spelas Delta Machine upp, från första till sista låten. Tanken är att de hängivna fansen ska kunna diskutera plattan över en öl. Därefter blir det disco natten igenom. Naturligtvis med stark Basildon-prägel: Depeche Mode, Dave Gahan, Martin Gore, Erasure, Depeche-covers och allt annat som passar i sammanhanget.
– Vi kommer även att ha ett quiz och lotta ut biljetter till Peace & Love-festivalen, fortsätter Benjamin. Det är, med andra ord, saker på gång hela tiden.


På Depeche Mode-partajet den 23 mars blir det “musik för massorna”. Foto: Johan Jonasson

Alla sydsvenska vänner av elektronisk pop bör sålunda skriva in datumet i kalendern. Ia Plato och Benjamin Kristiansen går, tillsammans med kollegorna Angelika Holst och Camilla Green, i god för att ingen Depeche Mode-fantast kommer att vandra hem besviken.

För mer information om Zynthéria, Depeche Mode-festen och kommande arrangemang: www.facebook.com/Zyntheria

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Konsertverksamheten drar igång igen med Machinista i Helsingborg

Det senaste halvåret har varit tungt och deprimerande. Avsaknaden av konserter och liknande evenemang är …