Elegant Machinery – förtjuste publiken i Berlin

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

De svenska elektropopstoltheterna Elegant Machinery har återförenats och gjorde nyligen en mindre Tysklandsturné. Zero mötte upp i Berlin.

EM Berlin 2006
Slutkörda elektropopare i Berlin. Foto: Johan Arenbo

Fredagen den 31:e mars var en lyckodag för många gamla elektropopare i Berlin. Elegant Machinery var nämligen på besök för första gången på närmare tio år.

Inför en entusiastisk publik framförde Helsingborgsgruppen hits som “Hard To Handle”, “Save Me” och “Black Town”. De bjöd dessutom två helt nya spår.
– Vi räknar med att släppa nytt material i år, berättade Richard Jomshof. Det kommer att vara klassisk elektropop á la våra tidigare plattor, men ljudbilden kommer att vara tyngre och modernare.

EM Berlin 20063
Foto: Johan Arenbo

Berlinspelningen var speciell. Lesley Bayne stod nämligen på scen för första gången på nästan femton år.
– Det var riktigt kul, försäkrade han efter spelningen. Jag kände mig faktiskt inte ett dugg nervös.

Efter konserten (och ett flertal extranummer) tog de sig tid att skriva autografer i mer än en timme. Att de är populära i Berlin råder det verkligen inga tvivel om.
– Det är jäkligt skönt att vara tillbaka, strålade Robert Enforsen som kvällen ifråga var på ett riktigt toppenhumör då hans fru Natalja fanns i publiken.

EM Berlin 20062
“Ein Autogramm, bitte”. Foto: Johan Arenbo

Förutom det nya albumet kan Elegant Machinery-fans även gotta sig åt att de gamla plattorna släpps i påkostade digipack-versioner. En B-sidesamling kommer dessutom att dyka upp på skivdiskarna senare i år.
– Många av våra B-sidor är populära, men lite svåra att få tag på, så vi tyckte att det var en bra idé att samla dem på ett album, förklarade Richard.

Efter spelningen lyckades Zeros Tysklandskorrespondent inte locka ut killarna på dåligheter i Östberlins dekadenta nöjeskvarter. De valde istället att krypa till kojs relativt tidigt.
– Vi är ju ansvarsfulla och stadgade män, då kan man inte gå på vilda krogrundor hur som helst, menade Robert (med glimten i ögat).

Denna seriösa inställning bådar gott inför framtiden. Elegant Machinery är tillbaka och tycks vara mer samspelta än någonsin. Missa dem inte om de kommer till en stad nära dig!

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Lucie & The Robot – suggestiv elektronisk pop från Berlin

Nu över till en ny, intressant konstellation från Berlin. Bakom mikrofonen hittar vi Lucie, en …