Thursday , April 18 2024

Elegant Machinery – går ett spännande år till mötes

Det eleganta maskineriet håller på att varva upp igen. Ett nytt album med intressanta gästartister är på gång och i slutet av april ställer de sig på Charles Dickens scen i Helsingborg. Zero Magazine ville veta mer och ringde upp Robert Enforsen för ett trevligt samtal. 

Hej, Robert, och tack för att du tar dig tid att svara på några frågor! Elegant Machinery har genomgått ett par medlemsbyten under årens lopp. Vilka ingår egentligen i bandet 2023 och vad är det bästa med er aktuella sättning? 
– Då Leslie Bayne nyligen valde att lämna bandet av personliga skäl, så är vi numera en duo. Elegant Machinery består alltså av Johan Malmgren och mig. På många sätt känns det tråkigt att inte ha med Leslie, men tyvärr var det den enda fungerande lösningen i dagsläget. Jag har tidigare även samarbetat med Jimmy Machon och Thomas Gaarn, men de valde att satsa på sitt huvudprojekt, Lights of Euphoria, vilket jag har full förståelse för. Vad som är skönt med dagens sättning är att Johan och jag kan ha ett direkt utbyte. Allt går snabbare och enklare än förr. Dessutom kompletterar vi varandra väldigt bra, både som låtskrivare och sångare.  

Vilken ställning har bandet i era liv idag? 
– Ända sedan slutet av nittiotalet har Elegant Machinery varit nummer två i våra liv, efter vanliga jobb och våra familjer. Det måste tyvärr vara en bisyssla, eftersom det inte riktigt går att försörja sig på musiken. Men bandet betyder oerhört mycket för mig och har tillfört väldigt mycket positivt till mitt liv. Därför bestämde jag mig för att göra en bandtatuering ifjol. Nu är Elegant Machinery för alltid en permanent del av mig, även rent fysiskt!    

Det ryktas om att ni har ett nytt fullängdsalbum på gång. Är det något du kan bekräfta och kanske berätta lite mer om?
– Ja, vi jobbar just nu på ett album som har arbetsnamnet Forward To The Past. Precis som många åttiotalsfans kan ana, så är det en skämtsam referens till Tillbaka till framtiden-triologin, som tillhör mina favoritfilmer. Inget releasedatum är bestämt än, men vi hoppas hinna få ut det innan året är slut.    

Hur kommer det att låta? 
– Vi vill anknyta till hur Elegant Machinery lät på nittiotalet, men samtidigt uppdatera ljudbilden lite. Gamla fans kommer att känna igen oss direkt, men vi tar samtidigt små steg i nya riktningar. Vi har hämtat mycket inspiration från åttio- och nittiotalets Depeche Mode. Alla de gjorde från Speak & Spell fram till Ultra ligger oss väldigt varmt om hjärtat. Så ni kan se fram emot många analoga syntar och E-mu-samplers. Kort sagt skulle man kunna säga att vi renodlat vårt patenterade Elegant Machinery-sound.

Foto: David Elg

Kommer albumet att innehålla några samarbeten med andra artister?
– Ja, vi har jobbat med en man som varit en stor inspirationskälla för oss. En skandinavisk legend, som varit med i två fina band. Speciellt ett av dem var extremt viktigt för Elegant Machinery. Mer säger jag inte, utan ni får fundera och gissa, haha. Jag har även ett pågående utbyte med en engelsk gentleman, som var en av förgrundsgestalterna i new romantic-rörelsen och hade stora framgångar i början av åttiotalet. Det är dock inte säkert att han kommer med på skivan. Vi håller tummarna och hoppas att vi lyckas koordinera våra scheman! Apropå England, så finns det även en Robert Marlow-hyllning på albumet. Egentligen skulle vi gjort en duett tillsammans, men sorgligt nog avled han innan vi fick möjlighet att träffas i studion. Texten och stämningen är dock starkt färgade av honom. 

Ni ska spela i Elegant Machinerys födelsestad, Helsingborg, i slutet av april. Vad kommer ni att bjuda på? 
– Vi kommer att köra publikfavoriter från alla skivorna, men även premiärspela helt nytt material. Vi har dessutom bjudit med en gäst, som ska hjälpa oss sköta maskineriet.  Det är ingen mindre än Valdi från S.P.O.C.K, så ni kan räkna med en konsert utöver det vanliga. Jag rekommenderar verkligen alla Elegant Machinery-fans att titta förbi. Det är än så länge den enda spelningen som är inbokad i Sverige i år! 

Elegant Machinery har trettiofem års bandhistoria att titta tillbaka på. Vad är du mest stolt över?
– Helst enkelt över att vi fortfarande finns kvar. Det har varit både höga berg och djupa dalar under de här årtiondena, men vi har kämpat oss igenom motgångarna och nu ser jag verkligen fram emot en ny och positiv fas i Elegant Machinerys historia! 

Lördagen den 22 april spelar Psyche, Vex och Elegant Machinery på Charles Dickens Bar & Scen i Helsingborg. 

Läs mer om evenemanget här.
Införskaffa biljetter här.  

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Elegant Machinery 2006 (2016)

Elegant Machinery återuppstår och släpper nytt

Det legendariska och omtalade svenska synthpopbandet Elegant Machinery gör comeback. Gruppen befinner sig just nu …