Citizen Kane – “Rosebud”

1941 släpptes kultfilmen Citizen Kane, som handlar om en förmögen företagsledare, spelad av Orson Welles, som precis innan han dör säger ”Rosebud”. En reporter får i uppdrag att ta reda på innebörden av ordet, vilket leder till diverse äventyr. 

Filmen har fått mängder med utmärkelser och onekligen även inspirerat de fyra Örebrokillarna Per Sund, Edwin von Werder, Mats Larsson och Björn Larsson. 

Kvartetten startade på åttiotalet, inspirerade av bland andra Television och Stranglers, och döpte sig till just Citizen Kane. Efter många års paus återförenades de nyligen och jobbar nu på ett fullängdsalbum. 

Deras nya (eller kanske snarare nygamla) singel heter… ”Rosebud”. En snygg elektronisk new wave-låt, som leder tankarna till Ultravox och Roxy Musics fantastiska Avalon-album. 

Vad Rosebud betyder? Se filmen! Missa inte heller den här snygga poppärlan. 

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Ultravox albumklassiker Vienna återutges som lyxig jubileumsbox

1980 gav Ultravox ut sitt fjärde album, Vienna, som var det första med Midge Ure …