Utet bjuder upp till dödsdans i Ultravox anda

På sin nya singel, Dødsdisco, bjuder den gotländska electroduon Utet – alias Pär Nordström och Fredrik Emdén – upp till dans… mot undergången. 

De refererar till new wave-legenderna Ultravox åttiotalsklassiker ”Dancing With Tears in my Eyes”, där låtens huvudperson inväntar en våg av radioaktiv strålning som han vet kommer att förgöra mänskligheten. Fyra decennier senare står vi inför ett nytt kallt krig, samt klimatkris, energikris och främlingsfientlighet. 

Med Dødsdisco vill Utet, på ett liknande sätt, tonsätta känslan av historiens slut. Här väljer huvudpersonen, precis som i ”Dancing With Tears in my Eyes”, att möta evigheten dansandes, med sin favoritlåt snurrandes på skivtallriken.
– Även om det skulle visa sig att jorden inte går under i morgon, så känns dans som en rimlig protest mot all den idioti vi just nu ser i vårt samhälle. Dansen förenar, den splittrar inte. Så vill någon kalla det här för en protestsång blir vi glada, säger Fredrik Emdén. 

Dødsdisco är inspelad i Sandkvie Studio i Visby  och finns även i en nittiotalsdoftande remix gjord av electropopbandet Kondoleanser. 

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Midge Ure

Ny samling från Midge Ure

Udda spår från 41 år.