Thursday , April 18 2024

NINA och Radio Wolf – tillför nya nyanser till synthwaven på “My Dark” och “Bluesbreaker”

Tyska Nina Boldt, i musiksammanhang känd som NINA eller ”The Queen of Synthwave”, har släppt två nya singlar. Tillsammans med sin producent och partner Radio Wolf, alias Oliver Blair, bryter hon ny mark och testar kreativa uttryckssätt. Zero Magazine hörde av sig till den dynamiska duon och fick ett intressant samtal om Erasures storhet, Jim Morrissons poesi och hur det känns att samarbeta med Kim Wilde. 

Hej, NINA och Radio Wolf, och tack för att ni tar er tid att svara på några frågor! Ni är aktuella med två nya singlar, ”My Dark” och ”Bluesbreaker”. Kan ni berätta lite om låtarna? 

NINA: Med ”My Dark” ville vi göra något tungt och farligt. Låten är en anti-love song, som beskriver en destruktiv kärleksrelation. Vi kände direkt att den, både sound- och textmässigt, krävde ett hotfullt mörker. ”Bluesbreaker” är mer positiv och handlar om att lämna något dåligt bakom sig. Den växte fram från en av Radio Wolfs instrumentala skisser och utvecklades till en wild at heart road song. Vi gav den ett drivande beat och varma ljud som sveper bort melankolin.

Radio Wolf: Redan från början kände vi att de här singlarna skulle låta lite annorlunda än vår tidigare produktion. “My Dark” har influenser av postpunk och modern EDM medan “Bluesbreaker” innehåller både ett gitarrsolo och manipulerat munspel. Ovanpå det rör sig NINAs röst över ett spektrum från spöklik kyla till varm sensualitet. Låtarna kompletterar varandra, är kontraster i samma musikaliska universum och kan ses som fina exempel på hur vi bryter ny mark tillsammans.

Hur skulle ni beskriva era musikaliska bakgrunder och hur smälter de samman i studion? 

NINA: Jag älskar nästan alla sorters musik. Bland favoriterna kan nämnas Donna Summer, Blondie, David Bowie, Robyn och The Doors. Det är underbart att dansa och förlora sig i hypnotiska beats, men jag sitter lika gärna hemma och fascineras av Jim Morrisons surrealistiska poesi. Allt utifrån humör och sinnesstämning! Radio Wolf och jag hämtar inspiration från alla möjliga håll och skapar en suggestiv hybrid tillsammans. Vi jobbar intuitivt ihop och förstår ofta varandra utan att behöva säga ett ord. Det kan nästan vara lite kusligt ibland, haha! 

Radio Wolf: Jag växte upp med klassisk rock’n’roll, men har också grävt mycket i den elektroniska myllan. Det har varit allt från Chuck Berry och Jimi Hendrix till Tangerine Dream och The Chemical Brothers. Jag tror de breda referenserna har färgat vårt sound på så sätt att vi behåller en organisk känsla även när vi använder den senaste elektroniska tekniken.

Har ni en speciell publik eller subkultur i tankarna när ni skriver er musik?

NINA: Nej, vi försöker att inte tänka på det sättet, utan gör musik som vi själva tycker om och som utmanar oss kreativt. Om man är ärlig och skapar med hjärtat, så tror jag att man kommer att hitta sin publik.

Radio Wolf: Ja, precis. Att göra musik utifrån en kommersiell formel är ingen bra idé. Istället litar vi på våra magkänslor och på varandra. Om vi experimenterar med ett annorlunda och mer utmanande sound, så kommer kanske vissa lyssnare att bli förvirrade, men förhoppningsvis respekterar de flesta att vi vill testa något nytt och är beredda att följa med på resan. 

Du har kallats ”the queen of synthwave”, Nina. Vad betyder egentligen synthwave-scenen för er?  

NINA: Jag trivs väldigt bra i synthwave-sammanhang och alla på scenen har varit väldigt trevliga och välkomnande. Min rastlöshet gör dock att jag även vill utforska andra musikstilar och subkulturer. Men synthwave-scenen är öppen och integrerande, så det har aldrig varit några problem att röra sig mellan olika världar. 

Radio Wolf: Synthwave-scenen är sympatisk och vi är väldigt tacksamma över all uppskattning vi fått. Jag är dock mer intresserad av ljudexperiment än av åttiotalsnostalgi, så vi har skapat en egen och lite mer organisk stil som integrerar en touch av rock ‘n’ roll i den elektroniska popen. 

Som självständiga independentartister ägnar ni er inte bara åt musikproduktion, utan måste även ta hand om administration och marknadsföring. Hur hinner ni med allt? 

NINA: Det är inte alltid lätt att kombinera praktiska uppgifter och kreativt skapande, eftersom de kräver olika sätt att tänka. Helst skulle jag bara vilja skriva musik, göra skivfodral och åka på turné, men affärssidan av verksamheten måste också fungera. Som tur är kan Radio Wolf och jag hjälpas åt och dela på ansvaret.

Radio Wolf: Jag tycker om planering och allt praktiskt i samband med livespelningar medan NINA har en talang för PR och administration, så vi kompletterar varandra bra. Att vara självständig innebär mycket jobb, men belöningen kommer i form av att vi kan ägna oss helhjärtat åt musiken när allt annat är klart.

Ni har tillbringat de senaste åren i två av Europas mest populära huvudstäder, London och Berlin. Vad betyder dessa metropoler för er och ert skapande?

NINA: Berlin är mitt hem, där jag är uppvuxen och har min familj. Men jag flyttade till London för att bli del av den fantastiska musikscenen. Jag utvecklades till en professionell artist i staden, lärde mig mycket om mig själv och en del av mitt hjärta kommer alltid att tillhöra England. Jag är väldigt tacksam över allt som både Berlin och London gett mig!  

Radio Wolf: Jag är uppvuxen i Kanada, men då mina föräldrar är från Nordirland har jag alltid känt en koppling till Storbritannien. När jag besökte min äldre bror, som under ett par år pluggade i London, förälskade jag mig i staden. Det är världens bästa ställe för en ung musiker och dessutom lärde jag känna NINA där. Nu bor vi i Berlin, som också är en fantastisk kulturmetropol, och upplever nya äventyr här. 

Ifjol gjorde ni musik tillsammans med självaste Ricky och Kim Wilde. Hur kändes det?

NINA: Jag växte upp med syskonen Wildes musik, så det var en stor ära när vi fick jobba med Ricky på albumet SCALA HEARTS. Att Kim dessutom sjöng på låten ”The Wire” gjorde det än mer otroligt. Hon har den coolaste rösten någonsin och jag bara älskar Rickys låtskrivande. Underbara människor! 

Finns det någon annan som ni gärna skulle vilja samarbeta med?

NINA: David Lynch! Allt han skapar, oavsett om det handlar om film, bildkonst eller musik, är enastående vackert och fantasifullt. Hans mörka sida, hans ljusa sida, hans enkelhet, hans komplexitet… den mannen kan allt!

Radio Wolf: Det skulle också vara otroligt spännande att få jobba med Brian Eno, som skapat så mycket experimentell, originell och inspirerande musik!

För ett par år sedan turnerade du med Erasure, Nina. Hur var det? 

NINA: Det var en dröm som gick i uppfyllelse! Erasure är legender för mig. Vince har alltid varit innovativ med sina syntljud och Andy har en fantastisk karisma som frontman. Så turnén var jätterolig. Dessutom var de väldigt omtänksamma och stöttande. Jag var förresten lite fräck och spelade in Andys sånguppvärmningsrutin utan att han visste om det. Jag använder den än idag, haha!

Era albumomslag är snygga och matchar musikens stämning. Betraktar ni skivorna som helhetskonstverk?  

NINA: Tack! Vi älskar film och fotografi, så bildspråket är en viktig del av konceptet. Vi hoppas kunna utveckla skivfodralen ytterligare i en fantasifull riktning framöver.

Radio Wolf: Jag har en bakgrund inom grafik och layout, så den visuella biten finns alltid med i tankarna. Det pågår ett ständigt utbyte mellan ljud, text och bild. 

Vilka är era planer inför framtiden?

NINA: Vi vill spela så mycket live som möjligt under 2024 och har både en turné med det amerikanska elektropopbandet Cannons och ett par festivaler inbokade. Ovanpå det håller vi på att göra klart vårt nya album, som ska att bli episkt. Men först släpper vi ett par singlar till.

Radio Wolf: Albumet kommer förhoppningsvis framåt slutet av året och ska då firas med ett rejält releaseparty. Vi har också inlett ett samarbete med ett par begåvade grafiker för att kunna bjuda på en riktigt spännande scenshow.

Vad vill ni avslutningsvis hälsa era lyssnare i Sverige?

NINA: Vi älskar Sverige och hoppas kunna komma tillbaka snart!

Radio Wolf: Roll on Sweden! Until we see you again in person, we’re with you in sonic spirit! 

FÖLj NINA PÅ HENNES FACEBOOKSIDA

 

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Damokles tillbaka med sin neonskimrande synthwave

Keytarvirtuosen och åttiotalsfantasten Anders Ekström – i elektroniska kretsar mer känd som Damokles – som häromåret …