Broken Filters – iAtención!

Betyg - 7

7

Psykedelisk, improviserad, experimentell och instrumental krautrock.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Rhythm Ace Recordings

Av någon anledning står det ”Improviserad fuzz-jazz” på omslaget till Broken Filters nya album, men jag håller inte med om att det här är jazz. I min värld är det mestadels krautrock med psykedeliska inslag och framförallt är första sidan på iAtención! Den stora behållningen.

Broken Filters består av Mats Grönmark (gitarr), Christian Sandell (bas), Eva Lalander (synt) och Johan Svahn (trummor). Tillsammans har kvartetten improviserat och experimenterat fram sitt tredje album med den något knepiga titeln iAtención! Musikerna har spelat in det här live i studion utan pålägg i efterhand, bortsett från en saxofon som lagts på i avslutande över 13 minuter långa ”Sång till Peter G. & Ola P”. Saxen spelas av Matteo Medici och den rätt jobbiga, stökiga och friformsjazziga (?) låten är tillägnad två konstnärsvänner till bandet. Övriga regler när Broken Filters steg in i studion var att inga hörlurar fick användas och att ljudläckage var välkommet, så där har ni upplägget. Resultatet då? Jo, musiken är helt instrumental, vilket jag tycker är lite synd då jag gillar Eva Lalanders sång i andra grupper och konstellationer, inte minst Eve and the Last Waltz, men här lirar konstnärinnan, sångerskan, multiinstrumentalisten och skivbolagsägaren (Lalander och gitarristen Mats Grönmark driver Rhythm Ace Recordings sedan år 2000) endast synthesizer alltså. Lp:n innehåller 5 låtar varav alla utom en är lång och den korta ”Enno kluge” finner jag rätt ointressant, så det är bra att den bara är en och en halv minut. Som ni märker har jag sparat allt det bästa till sist, nämligen inledande ”Ships out at sea” (9.40 min.), plattans absoluta höjdpunkt ”Studio 55” (11.11 min.) och baksidans första spår ”Goat” (8,42 min.). För mig är dessa tre låtar den största behållningen med plattan och jag känner tyska bandet Neu!s ande sväva genom Broken Filters bästa musik. Den har ofta liknande maniska, repetitiva grundmönster som vaggar in en i trans, samtidigt som små melodier och andra infall dyker upp och knackar på i hjärnan. Ibland tonas musiken ner och stillnar, för att sedan byggas upp till något annat. Det är några riktigt fina resor Broken Filter bjuder oss på i dessa låtar och jag tycker att ni krautfans där ute borde lyssna på några låtar här och skaffa plattan om det ni hör faller er i smaken.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

The Cinema of Miles Davis

Miles Davis – The Cinema of Miles Davis

(Relativt) lättlyssnad filmmusik från Miles Davis.