Subkultfestivalen – Så tyckte besökarna

”En smula galen semester men perfekt”

Subkultfestivalen i Vänersborg drar besökare med intresse för alternativ musik och stil från landets alla hörn. Vi fångade upp några av årets festivalbesökare för att få svar på vad som fick dem att åka hit just i år.

 

Subkultfestivalen 2023, Lena Lednická

Lena Lednická, Stockholm

Varför besöker du årets Subkultfestival?

– När jag flyttade till Sverige stod det överst på listan för sommaren – att åka till Subkult. Men då var det pandemi så det blev inget, så det var först förra året jag fick tillfälle att åka hit. Och det var helt fantastiskt så jag bestämde direkt att det får bli en tradition. Oavsett vilka band som spelar så vet jag att mina vänner kommer vara här, att jag kommer upptäcka bra musik, campa, och att det blir kul – som den perfekta semestern, en smula galen semester, men perfekt.

Vad är bäst med årets festival?

– Jag såg mest fram emot att komma tillbaka. Årets lineup var kanske inte lika stark som förra året för mig personligen, men det spelar ingen roll. Även att träffa mina goda vänner från förr i tiden. Och så är det ett mysigt litet område, när du bara går runt så träffar du alltid någon. Det är bara så trevligt.

Vad är ditt bästa överlevnadstips för nya besökare?

– Ta med mer kläder än vad du tror, särskilt om du ska campa. Ta med den extra jackan, man vet aldrig om det kommer att regna. Packa ditt glitter, dina dansskor, och var inte rädd att ta dina glammigaste kläder även om du bor i tält, det kommer vara så värt det. Men mest av allt, ha fantastiskt kul, träffa människor, och njut!

Subkultfestivalen 2023, Jonathan Kurkiala

Jonathan Kurkiala, Umeå

Hur kommer det sig att du besöker Subkultfestivalen?

– Det jag älskar med festivalen är att det är nästan bara en gång per år som jag får tillfälle att träffa massa vänner från olika städer på samma ställe. Sen är det förstås banden, det är den här festivalen i Sverige jag ser fram mest emot när det gäller musiken. Och stämningen, jag känner mig hemma här. Det har jag inte gjort på andra festivaler.

Vad tycker du är bäst på det här årets festival?

– Gemenskapen. Och jag tycker om det här stället bättre än Trollhättan [där festivalen var tidigare]. Det är bättre connection med campingen.

Har du något tips till de som går första gången på festivalen?

– Om man campar, kom till oss så får du en öl, haha! Men om du inte bor på campingen, prata med folk här. De flesta är väldigt trevliga.

 

Subkultfestivalen 2023, Hannes och Alexandra

Hannes Nilsson och Alexandra Sundqvist, Linköping

Varför besöker ni Subkultfestivalen?

– Vi har varit ihop i två år och varit här båda åren. För mig var det första festivalen i hela mitt liv förra året, så det föll sig naturligt att det skulle vara just för subkulturer, helt plötsligt finns det ju en festival för oss. Alla får vara som de vill och se ut som de vill, säger Alexandra.

– Samtidigt är det en skön blandning av musik tycker jag, det är ju både punk, postpunk, synth, lite goth och lite industrimetal. Det är mycket nytt att upptäcka varje gång man kommer hit, det är många band man har koll på och lika många man inte har koll på, och det är alltid kul att upptäcka nytt, säger Hannes.

Vad är bäst i år?

– Gothminister, säger båda unisont.

– Jag har lyssnat på dem i tio-tolv år och längtat efter att se dem. Att då se dem på Subkult samtidigt med massa band som inte är metal är perfekt, jag gillar den kombon, säger Hannes.

– Och även Kitka, fyller Alexandra i.

Hur överlever man festivalen som förstagångsbesökare?
– Tänk på att sova lite också, börja inte köra ända in i kaklet det första du gör. Och det är ganska skönt att bo på hotell, även fast det är en upplevelse i sig att bo på campingen. Och så ska man komma ihåg att alla är välkomna, även om man inte känner sig inrutad i just den här genren. Du är välkommen i jeans och t-shirt, du är välkommen i underkläder om du vill det. Man behöver inte känna att man inte passar in. Vi har väldigt stora hjärtan även om vi ser svarta och svåra ut, säger Alexandra med ett skratt.

 

Om Henrik Perälä

Kolla även

Way Out West 2023

Way Out West – Detta var WOW!

Försöken har varit många att stoppa Way Out West, men bara pandemin har lyckats. I …