Thursday , April 18 2024

Vogon Poetry berättar om sitt nya album, The Guide, spår för spår

Den Göteborgsbaserade elektropopkonstellationen Vogon Poetry släpper idag sitt femte fullängdsalbum, The Guide. Zero Magazine bad den sympatiska trion berätta om skivan, spår för spår.

ROCINANTE
– Vi har en liten fetisch gällande rymdskepp och det här blir vår femte låt om just sådana farkoster. “Rocinante” härrör från serien The Expanse. En ganska mörk och dystopisk skildring av framtiden. “Rociante” skrevs som ett introducerande albumspår redan från början och vi ville att den skulle leda in lyssnaren i plattan med en eskalerande känsla av tyngd, mörker och kraft. Vi inleder även numera våra konserter med just “Rocinante”.

ATOMIC SKIES
– Rogers ena son var under en tid totalt insnöad på spelserien Fallout, så det var väl bara en tidsfråga innan vi skulle kasta oss över det universumet. Vem skulle förresten inte vilja ut på äventyr i en postapokalyptisk verklighet fylld med mutanter och andra faror? Samplingarna i låten är såklart från spelen, inklusive gnisslandet från ett vault som öppnas och det trevliga blippandet från en Personal Information Processor.

TIME
– “Time” är en av två låtar på albumet som vi gjort tillsammans med Social Ambitions. Ett fantastiskt kul samarbete, där vi skickade ljud, och textfiler fram och tillbaka och under en period såg låten växa fram. Det sköna är att vi verkligen fått med influenser från båda banden och kanske att den till och med andas en smula Avicii  i verserna för att sedan explodera ut i mer renodlad elektronisk pop. Låtens tema är ju ganska tydligt med den ständiga frågeställningen “What if”?

SOM DET ÄR
– På förra plattan hade vi för första gången med en svensk låt. På denna finns det två, så snart kanske vi kör helsvenskt, haha. “Som det är” skulle ljudmässigt nästan kunnat vara från Adolphson & Falks klassiska album Med rymden i blodet. Något som inte gick upp för oss förrän vi lyssnade igenom plattan när den återutgavs under 2022.

VISITORS
– Om det finns någon serie som Roger har varit mer eller mindre besatt av större delen av livet, så är det “V”. Att vi inte redan har 14 låtar om ödlorna som vill ta över vår planet är ett mysterium. “Visitors” bygger faktiskt på ledmotivet till serien, något som inbitna fans nog kan lägga märke till.

GARGLE BLASTER
– Vi måste ju ha med en låt från Douglas Adams universum också. Det här är en ren partydänga, som hyllar världens bästa dryck, The Pan Galactic Gargle Blaster. Det är även en liten hänvisning till cocktailsidan gargleblasters.com, som Daniel i bandet står bakom, där man hittar galna mängder med cocktailrecept. Vi kan avslöja att “Gargle Blaster” även kommer släppas i en vansinnigt skön ska-doftande remix av SCALA när sommaren närmar sig. Den kommer sitta som gjuten när man sitter med en drink i handen vid poolen på valfri semesterort!

THE FORBIDDEN LAND
– Detta kan nästan sägas vara en fortsättning på “In Darkness Lost Again” från vårt debutalbum. Mörkret är definitivt där textmässigt och låtens uppbyggnad är också densamma, i form av slingan som genomgående bygger upp stommen för hela ljudbilden.

JAG VILL
– Detta är den andra låten på plattan som vi skrivit tillsammans med Social Ambitions. Den släpptes i en ganska annorlunda version på EP:n Time tidigare i år. Social Ambitions kom med idén att dra den stenhårt mot hur Depeche Mode lät under Ultra-eran och vi tyckte alla att det blev ett både kul och jäkligt bra resultat. På albumet ligger en mer avskalad version, som istället andas Vogon Poetry och Social Ambitions fullt ut.

COLOURS
– Vår första duett någonsin. Vi hörde Marita Darelius sjunga för ett par år sedan och kände direkt att ville göra något tillsammans med henne. Kombinationen av Johns och Maritas röster gav precis det resultatet vi hoppades på. En kärleksballad som avrundar plattan på ett varmt och känslomässigt sätt. Rogers fru tycker att det är den bästa låten vi gjort hittills. Det kanske kan ha med att göra med att den är tillägnad henne…

OM SKIVSLÄPPET
The Guide släpps fredagen den 3 mars. På lördagen den 4 firar vi med en lite annorlunda livespelning från vardagsrummet. Förutom nya låtar kommer vi även köra några spår som vanligtvis inte får plats i ett liveset. Istället för att köra en vanlig livespelning kommer vi att sända under lite längre tid och ta med tittarna på allt från cocktailmixning till “tjöt” om livet, universum och allting. Den 22 April kör vi releaseparty i Göteborg med regelrätt livespelning och partaj. Varmt välkomna!

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

O!Dorian – funderar kring svek på nya singeln Limelight

O!Dorian – alias den livsglade frisören och schlagerdivan Emil Löfström, som beskriver sin musik som …