David Josephson – “Nyfiken blå”

Under slutet av 1960-talet släpptes de båda kultfilmerna “Jag är nyfiken – gul” och “Jag är nyfiken – blå”, som granskade det samtida svenska samhället ur ett kritiskt vänsterperspektiv.

I filmerna går teatereleven Lena runt i Stockholm och intervjuar människor om tabubelagda ämnen som pengar, sex, religion och politik. Vi bjuds även på nakenhet och frikostigt skildrade sexscener, som gjorde filmerna internationellt kända. I USA kom de till och med att användas i kampen mot filmcensuren.

David Josephson, bekant från ambitiösa Nervous City, Nervous Self, anknyter till filmerna i sin nya singel “Nyfiken blå”, som kombinerar snygga syntljud och dansvänliga beats med klassisk svensk indiemelankoli.
– Med fantasin som vapen mot apatin uppmanar låten till kollektiv eskapism. Som vore det överhuvudtaget möjligt att vara apatisk när man promenerar Norr Mälarstrand fram hand i hand med en ung Lena Nyman, kommenterar han.
“Nyfiken blå” är producerad av Jari Haapalainen och är David Josephsons första singel från hans kommande fullängdsalbum, som släpps senare i år.

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Vinn biljetter till Adolphson & Falks konsert i Lund den 8 december

Vinn biljetter till Adolphson & Falks konsert i Lund den 8 december! Den 8 december …