Friday , February 3 2023

Fem snabba frågor till Piston Damp

Med debutskivan, Making The World Great Again, gjorde de ett starkt avtryck på den elektroniska popscenen. Nu är de tillbaka med en ny singel och till våren väntar konserter i både Sverige och Tyskland. Den sympatiska duon heter Piston Damp och Zero Magazine ställde fem snabba frågor till Jonas Groth och Truls Sønsterud om allt som är på gång.

Foto: Kine Jensen

Er nya singel är en så kallad “dubbel a-sida”, där både “Sacrifice” och “All The Edges I Can Fall” har samma värde och båda kan ses som huvudnummer. Hur kommer det sig?       
– Då vi tycker att båda låtarna är lika bra, även om de har olika kvaliteter, så vi bestämde oss för en “dubbelmodell”. Egentligen borde vi gjort så redan förra året med ”Loose Ends” och ”Don’t”, men då hade vi svårare att lämna det klassiska vinylformatet med en a-sida och en b-sida. I det här fallet kändes det dock självklart att lyfta fram båda låtarna lika mycket.    

Kan ni berätta lite om låtarna? 
– Grunden för “All The Edges I Can Fall” har några år på nacken och gjordes faktiskt redan 1995. “Sacrifice” är däremot en helt ny låt från 2022. På sitt sätt är de varandras motpoler. “Sacrifice” är mörk och melankolisk, men har ett ganska positivt budskap. “All The Edges I Can Fall” är ljus och catchy, men har en frustrerad och lite bitter text. Båda låtarna är skrivna av Jonas och Truls har använt nästan hela sin synthesizerpark och lagt mycket tid på instrumentering, trumprogrammering och effekter. Här finns inga förprogrammerade ljud från Logic, utan allt är genomarbetat och gjort med stor kärlek! 

Ni har verkligen lyckats få in en imponerande bredd med tanke på att det bara rör sig om två låtar. 
– Ja, vi ville poängtera att vi inte är en “one-trick ponny”. Vi hämtar inspiration från olika typer av elektronisk pop och new wave. Som Erasure, The Cure, DAF och mängder med andra fina band. Piston Damp har inga begränsningar och ska inte kategoriseras i ett snävt fack. “All The Edges I Can Fall” och “Sacrifice” visar bredden på vad ni kan förvänta er från oss under 2023. Vi har elva nya låtar på gång och jobbar hårt på ett nytt och mångfacetterat album!     

Foto: Kine Jensen

Singeln innehåller även två remixer. Vem ligger bakom dem? 
– Det är Jonas. Han älskar den gamla åttiotalstraditionen med 12’’ Extended Mixes och ville bygga ut “All The Edges I Can Fall” och “Sacrifice” på ett sätt som ledde tankarna till klassiska maxiversioner från Duran Duran, The Cure och Depeche Mode.

Hur ser det ut på livefronten under våren?
– Den 17 februari spelar vi på E-Only Festival i Leipzig och den 4 mars kommer vi till Charles Dickens i Helsingborg för en klubbkväll med Octolab och Train To Spain. Vi ser verkligen fram emot att träffa den svenska publiken igen och köra båda äldre och nyare låtar! 

Läs Zero Magazines stora intervju med Piston Damp från ifjol här.

Införskaffa biljetter till Piston Damp på Charles Dickens i Helsingborg här.

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!

Kolla även

Debutsingel från Jonas Groths nya projekt, Piston Damp

Familjen Groth har gjort ett imponerande avtryck i den norska musikhistorien!  På sjuttiotalet nådde pappa …