Sunday , December 4 2022
Foto: Jens C. Hilner

Synthwavemästaren Damokles tillbaka med elektrofunkiga Shining Armor

Häromåret anordnade Anders Ekström Sveriges första synthwavefestival. 

Detta är dock inte den enda meriten den keyboardspelande eldsjälen har på sitt CV. Under namnet Damokles skapar han nämligen elektrofunkig synthwave av finaste modell.

Damokles kan sin Prince, sin Stevie Wonder och sitt Funkadelic. Hans musik är elektronisk, men hans musik är levande och cool och man kan riktigt se honom svänga med sin keytar när man lyssnar.

Han har dessutom en produktionstakt i klass med Prince under dennes glansdagar. I somras släppte han Bits & Pieces 4 och redan nu är nya Shining Armor ute. 

Den röda tråden är snygga syntljud, smarta melodier och en portion sympatisk humor, men en skillnad från tidigare releaser är att Shining Armor inte har ett lika tydligt science fiction-tema. 

I vanlig ordning är Damokles bred i sitt skapande och vi hittar många varierade influenser från det färgsprakande åttiotal han aldrig lämnat.

Läs Zero Magazines stora intervju med Damokles från häromåret här.

Införskaffa hans skivor här.

Lyssna på Shining Armor nedan. 

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!

Kolla även

Retro Future Festival – synthwaven intar Sverige!

Sverige har fått sin första synthwavefestival. Den 30 mars bjuds det på skön elektronisk pop …