Foto: Carl Stenlöv

EMMON – tillbaka med duetten “Purebloods”

Sveriges electroclashdrottning, EMMON, alias Emma Nylén, är tillbaka efter en femårig paus från musiken.

Den nya singeln heter ”Purebloods” och Emma beskriver den som en låt om ansvar och utveckling.
– Låten handlar om att försöka ta ansvar för sina känslor och sitt agerande i vår tid av incels, maktutövande, desinformation och konspirationsteorier. Att lyfta blicken, våga utmana och ifrågasätta sig själv på ett personligt plan för att kunna utvecklas och göra något åt sin egna lilla bubbla.

På ”Purebloods” gästas hon av Emanuel Åström från Agent Side Grinder. Emma märkte redan tidigt i skapandeprocessen att låten skulle bli en duett:
– När jag skrev den kände jag tydligt att den hade två olika inre röster, som talade med varandra. Därför kändes det naturligt att skräddarsy den som en duett. Den första tanken som slog mig var att göra den tillsammans med Emanuel Åström, sångaren i det svenska elektroniska postpunkbandet Agent Side Grinder. Hade han sagt ”nej”, hade jag nog inte frågat någon annan, utan lagt den på is ett tag. Därför är jag himla glad över att han ville vara med!

”Purebloods” ackompanjeras av en snygg musikvideo, skapad av Niklas Kärreskog.
– Videon innehåller grafiska moment med samma typ av mönster som används vid Rorschachtest. Alltså psykologiska personlighetstest, som består av en en serie bilder med nonfigurativa och symmetriska bläckplumpar, där testpersonen får i uppgift att berätta vad bilderna föreställer. Detta symboliserar hela kontentan med låten. En slags psykoanalys och ifrågasättande personlighetstest rörande ens eget beteende.

Framöver väntar livekonserter på SubKult och Bodyfest samt ett skivsläpp senare i höst. Emma beskriver materialet på det kommande albumet RECON som hårt och mörkt.
– Musikaliskt sett har jag gått tillbaka till mina kreativa rötter och den ljudbild från 00-talets electroclashscen som Emmon skapades och härstammar ifrån!

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Emmon - Aon, omslag

Emmon – Aon

Emmons fjärde album är det bästa jag har hört med Emma Nylen som står bakom …