Amusi – livekonsert och strängt limiterad kassettutgåva

Amusi, som består av inga mindre än Richard Hansson (Dvala), Ulrika Mild (Compute), Khyber Westlund (Independent State) och Joakim Montelius (Covenant), är tillbaka i rampljuset.

Detta dels med en livekonsert på Charles Dickens i Helsingborg och dels med en strängt limiterad kassettutgåva. Som pricken över “i” samarbetar kvartetten med Zero Magazines foto- och grafikexpert Petter Duvander.

Vi bad Joakim Montelius berätta lite om vad som är på gång:

“Vi hade beslutat att om vi skulle ta erbjudandet att spela live igen, så var vi tvungna att släppa det material som vi haft liggande i flera år. Så vi grep oss an att få ordning på låtarna, mixa om dem och se till att de blev presentabla. Först när deadline kom galopperande emot oss slog det oss att vi inte tänkt på hur eller av vem det skulle släppas…

Så vi funderade på om vi skulle släppa digitalt genom något skivbolag, eller helt enkelt digitalt i egen regi. Men det kändes lite futtigt. Man vill ju liksom göra det på riktigt. Att pressa vinyler skulle ta för lång tid. CD är det väl ingen människa som köper längre, men de senaste åren har kassettmediet fått en renässans. Det är dessutom relativt enkelt att göra, så vi hittade en firma i Italien som sålde tejper i rätt längd för en 26 minuter lång EP. Nästa problem var att hitta någon med en fungerande kassettduplikator. Det gjorde vi inte. Men som tur är har flera av oss i bandet fungerande kassettdäck, så varje exemplar är inspelat för hand av bandmedlemmarna själva. Craft tape deluxe!”

“I kassetterna finns en mailadress. Om man skriver till oss så får man en länk till digitala versioner av EP:n. En som är i CD-kvalitet och en som är en digital inspelning av kassetten. På så vis kan man få kassettfeeling även om man inte har en spelare. Eller inte vill slita på sin fina ultrararitet.

Det kommer bara att finnas 42 fysiska exemplar någonsin och vi tar inte upp några förhandsbeställningar, så bästa sättet att få tag på en är att köpa en vid spelningen på Charles Dickens i Helsingborg den 28 maj! Blir det några över kommer vi nog att sälja dem via Bandcamp, vi har inte riktigt bestämt oss.

Musiken är resultatet av en extremt demokratisk kreativ process. Det började egentligen med en lekfull musikstafett i det hemliga sällskapet Electronically Yours, där vi kände att en del grejer blev för bra för att bara låta ligga. Så Richard, Khyber och jag tog en del av våra bidrag och började göra låtar av dem. Ulrika halkade med eftersom hon uttryckte en önskan att göra något mörkare och mer exorcistiskt än det hon själv gör med Compute och andra projekt. Så vi bjöd in henne till vår verkstad och plötsligt hade vi en av Sveriges mest begåvade sångerskor och ett riktigt band. Vi kom genast överens om att alla ska bidra lika mycket och att alla infall är tillåtna. Resultatet är ett komplext potpurri av experimentalism, eklekticism, gnissel, brus, rytm, melodi och Ulrikas oefterhärmliga röst. Den här EP:n är i princip helt elektronisk. Nästa gång blir det kanske näverlur, motorsåg och mungiga. Amusi erkänner inga gränser, vare sig yttre eller inre.”

Foto: Allan Bank

Vill ni veta mer om Amusi? Följ då deras Facebooksida.

Vill ni höra tre bra elektroniska band på Skånes kultigaste pub? Införskaffa då biljetter till Cold Connection, Amusi och Covenant på Charles Dickens här.

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Martin Gore – Mandrill

Det här är nog det bästa Martin Gore någonsin gjort, oavsett under vilket namn. Som …