Sunday , November 27 2022

a-ha – dubbelt filmaktuella

Undrar någon kanske vad Norges största och främsta popband pysslar med?

Jo, a-ha har tillbringat en månad i Nordnorge, närmare bestämt i den vackra staden Bodø ovanför polcirkeln, där de spelat in filmen och orkesteralbumet True North tillsammans med The Arctic Philharmonic.
– Vi valde den här platsen för att visa upp Norges spektakulära natur, där majestätiska berg möter det rasande havet. Vi vill att filmen ska vara en poetisk hyllning till den betydelse som naturen har i norsk kultur, men även lyfta fram moderna problem som klimatförändringar och oljenedsmutsning av haven. Vårt mål är att främja hopp för framtiden, berättar bandet. 

True North är planerad till hösten 2022 och alla som vill få en inblick i skapandet kan titta på Paul Waaktaar-Savoys lilla blänkare från repetitionerna.   

Men inte nog med True North.

Redan nu, i december 2021, kommer a-ha: The Movie

Det handlar om en dokumentärfilm, där den prisbelönte norske filmproducenten Thomas Robsahm berättar om bandets framgångssaga.   

Filmen innehåller intervjuer och tidigare outgivet behind the scenes-material från både de tidiga åren i Norge, new wave-perioden i London, splittringen, återföreningen och modern tid. 

Robsahm fångar ett band som ständigt strävar efter att utmana sig själva, istället för att bara nöja sig med att upprepa tidigare framgångar. 

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!

Kolla även

new order - music complete, omslag

New Order – Music Complete

A-ha, Duran Duran och New Order släpper nya album inom loppet av en månad. Rör …